Versenyszellemből munkakörváltás

Az ITmap interjút készített Bujtás Balázzsal, aki hat éve dolgozik vállalatunk gyártáskritikus informatikai rendszerének fejlesztésén. Miután munkatársaival megreformálták az eddigi fejlesztési gyakorlat

Versenyszellemből munkakörváltás

Bujtás Balázs, vállalatunk IT csapatának munkatársa, a gyártási folyamat egyik alaprendszerén (MMS, a Manufacturing Management System) dolgozik, melyet világszerte az Audi valamennyi telephelyén használnak. A cikkből egyértelműen kiderül, hogy a folyamatos tanulás számára alapkövetelmény. Az elismerései közül a tavalyi, Windows Server üzemeltetés kategóriában 100 százalékos eredménnyel megnyert versenyt emelte ki, míg pályafutásában a legnagyobb lépést abban látja, hogy DevOps mérnökként folytathatja tovább a munkáját. Íme egy kis ízelítő az interjúból.

ITmap: Hogyan kerültél fejlesztőként egy gyártóvállalathoz?

Bujtás Balázs: Az Óbudai Egyetem székesfehérvári kihelyezett karán végeztem, a diploma után a városban maradtam, és egy kis- és nagykereskedelmi vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozó cégnél dolgoztam közel hét évig. Elsősorban .NET-et, C#-ot, PHP-t használtunk, üzemeltetési oldalról pedig a Windows és a Linux vegyesen előfordult. Mivel egy kis vállalatról van szó, már ekkor fejlesztettem és üzemeltettem is, bár a DevOps fogalom ez időben még nem volt elterjedt, illetve nem is teljesen ugyanazt jelentette, mint manapság. Győrből származom, és bevallom, a szívem hazahúzott, így elkezdtem a környéken új lehetőséget keresni. A régió abszolút meghatározó munkáltatója az Audi Hungaria, így reménykedtem, hogy lesz náluk olyan nyitott pozíció, amely tapasztalataimmal összhangban van. Visszagondolva, érdekes volt, hogy először egy olyan munkakörre jelentkeztem, amely bár tetszett, de nem teljesen az én szakmai profilomba vágott, viszont a pályázatom elküldése utáni napon egy másik, az elképzeléseimmel tökéletesen egybevágó lehetőség is felkerült a karrierportálra.

ITmap: Hogy néz ki a csapat, amelyben dolgozol, milyen technológiákkal dolgoztok, illetve milyen eredményre vagy a legbüszkébb, amelyet közösen elértetek?

Bujtás Balázs: Egy közel 100 fős szervezeti egység részei vagyunk, ahol a munkatársak nagy része üzemeltetéssel foglalkozik, és ahol a győri gyáregység mellett a többi Audi telephelyet is támogatjuk –

nemzetközi szinten. Fejlesztő csapatunk jelenleg hét fős. Hatalmas fejlődési ívet jártunk be az elmúlt években, a hatékonyságunk rengeteget nőtt, hadd szemléltessem egy példával mindezt: amikor elkezdtem az Audinál dolgozni, a fejlesztői rendszer telepítése Excelben lévő ellenőrző lista alapján működött, és közel két napot vett igénybe, mivel mindent manuálisan kellett végrehajtani. Mára eljutottunk odáig, hogy 100%-ban automatizáltuk a rendszer telepítését és frissítését, amely lehetővé teszi a bármikor és bármennyiszer történő futtatást. Ezzel párhuzamosan bevezettük a CI/CD-t, az automatikus forráskód ellenőrzését, új verziókezelési konvenciókat, amelyek mind a DevOps alapú működés irányába mutatnak. Mindezek fejlesztési területeink eddigi sikereit mutatják be, mostanra pedig egyéb fejlesztési irányokkal kapcsolatban is megjelentek igények, amelyekre minél inkább próbálunk fókuszálni. Egyik ilyen jelentős témakör a felhő alapú fejlesztések és üzemeltetés területe.

ITmap: Minek köszönheted azt, hogy váltani tudsz ebbe az irányba – azon kívül természetesen, hogy elindult egy átállás folyamat az Audin belül?

Bujtás Balázs: Több összetevője is van, az egyik minden bizonnyal a versenyen elért eredményeimben keresendő, amelyeket elújságoltam vezetőimnek is. A cloud, illetve DevOps témákba különösen beleástam magam az elmúlt években, amelyet eredményeim is visszaigazoltak, így amikor a területen felmerültek az ez irányú bővítési lehetőségek, vezetőim tudták azt, hogy otthonosan mozgok bennük. A versenyek mindig is motivációt jelentettek számomra, de nem azért, hogy mindenkit legyőzzek, hanem egészen egyszerűen azért, hogy saját magamnál legyek jobb. Rendszeresen indulok futóversenyeken is, de ott sem a győzelem a cél, hanem a fejlődés. Így vagyok az Országos IT Megmérettetéssel is, számomra a folyamatos tanulás alapkövetelmény.

Az interjú ide kattintva olvasható az ITmap oldalán.

Aktuálisan nyitott IT pozíciókért látogass el a www.audi.hu/it oldalra!

Audi Hungaria IT területének bemutatkozó videója: