Toborzóirodát nyitott a honvédség az ELTE5 épületében

A katonai hivatás iránt érdeklődőket kedden és csütörtökön 13 és 15 óra között az Egyetem tér 5. szám alatt fogadják a Magyar Honvédség munkatársai.

Toborzóirodát nyitott a honvédség az ELTE5 épületében

A megnyitón Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja vett részt, míg a Magyar Honvédséget Szűcs Imre ezredes, a katonai toborzók parancsnoka képviselte. Szűcs ezredes megköszönte az intézmény képviselőinek, hogy ideiglenesen, egyelőre a nyári időszakban helyet biztosítanak számunkra, és bízik a hosszútávú együttműködésben. Mint az eseményen elmondta, a következő hetekben élénk érdeklődésre számítanak az Egyetem téren, hiszen az elmúlt két hónapban – részben a járványügyi helyzet hatására – valamennyi toborzóirodájukban nőtt a jelentkezők száma, mely hamarosan elérheti az ezer főt. Az ezredes kiemelte, hogy mindenkinek igyekszenek beosztást biztosítani, figyelembe véve a jelentkezők elképzeléseit, képességeit és a honvédség érdekeit.

Scheuer Gyula kancellár arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a toborzóiroda megnyitására az Egyetem harmadik missziós célkitűzései keretében van lehetőség. Tekintettel a koronavírus-járvány miatti munkaerő-piaci tendenciákra, a munkanélküliség csökkentésének egyik módja lehet a katonai szolgálat. A kancellár felhívta a figyelmet, hogy a toborzóiroda elsősorban a civil lakosság számára nyújt lehetőséget a katonasághoz való csatlakozásra, emellett azonban az egyetemistákat is igyekszik megszólítani, tájékoztatni a tanulmányaik utáni katonai álláslehetőségekről. A honvédség nem rendelkezik a belvárosban a feladatra alkalmas ingatlannal, az ELTE Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodáján pedig jelenleg nincs személyes ügyfélfogadás, így az ingatlan a veszélyhelyzet alatt is hasznos funkciót láthat el.

A megnyitó után az irodában jelentkezett első önkéntes területvédelmi tartalékos katonaként Babos János, az ELTE szolgáltatási igazgatója, aki toborzóktól megkapta a kellő biztatást és tájékoztatást. Fehér Zsolt főhadnagy elmondta, hogy szeretnék minél több ELTE-s hallgatóval is megismertetni a katonai szolgálatvállalási lehetőségeket, kiemelten a tanulás mellett is vállalható tartalékos szolgálatot. Végül Szűcs ezredes felhívta a figyelmet a Magyar Honvédség által kínált ösztöndíjakra, melyekről hamarosan Neptun-üzenetben tájékoztatják a fiatalokat.

A Magyar Honvédség 12 magyarországi egyetemmel működik együtt, az ELTE-vel eddig még nincs megállapodása, de a felek vizsgálják a jövőbeli együttműködési lehetőségeket.

Forrás