SportONline - Gyakran ismételt kérdések

Az alábbiakban a SportOnline ELTE Dolgozói Sporthéttel kapcsolatos Gyakran Ismételt Kérdéseket olvashatja.

SportONline - Gyakran ismételt kérdések

TARTALOM

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

Online sporthét? Ez meg mit jelent? Hogy lehet online sportolni?
Igen! Online sporthét! A járványügyi helyzetre való tekintettel az eddigiektől eltérő formában tartjuk meg dolgozóknak szóló sportrendvezvényünket. A megszokott sporttelepi környezetet a “SportONline – ELTE Dolgozói Sportnap” Microsoft Teams-csoport helyettesíti, ami minden ELTE-s emailcímmel elérhető.

Ezen a felületen követhetik az online edzéseket, előadásokat, programötleteket és a kihívásokat, valamint a verseny állását is. Az online edzések során lehetősége lesz a képernyőn élőben látott edzést követnie, ezáltal együtt edzenie munkatársaival. Szabadban vagy belső térben végzett sporttevékenységét pedig pontokra váltva nyereményjátékban vehet részt.

Hol tudom elérni az esemény részletes leírását?
Az ELTE Karrierközpont honlapján, IDE kattintva elérheti.

Mettől meddig tart a sporthét?
2021. május 10-16.

Kell-e legalább egyszer személyesen találkoznunk a sporthét során, vagy mindent bonyolíthatunk egyénileg, és a teljesítményünk összeadódik?
Nem szükséges, hogy a csapattagok találkozzanak. Az egyes tagok Teams-csoportban igazolt sportteljesítményei összeadódnak.


NEVEZÉS, REGISZTRÁCIÓ

Kell-e regisztrálnom?
Igen. A Teams-felületen meghirdetett online edzések megtekintéséhez, kihívásokhoz és a pontversenyhez is szükséges regisztrálni.

Feltétlenül szükséges részt vennem a pontversenyben?
Nem. Amennyiben csak megtekintené az online edzéseket és egyéb tartalmakat, ezt is megteheti. Egyedüli teendője, hogy regisztrálnia kell.

Nevezhetnek nem ugyanabba a szervezeti egységbe tartozó dolgozók is csapatként?
Igen. Bármely ELTE-s szervezeti egységből választhat magának csapattagot.

Hány fős csapatok indulhatnak?
3-8 fős csapatok jelentkezését várjuk.

Hogyan vehetek részt a csapatversenyben?
Csatlakozzon IDE kattintva (név, email cím, szervezeti egység és – csapatversenyben is indulók esetében – csapatnév megadásával) a SportONline rendezvényéhez!

Mindenkinek szükséges regisztrálni egy csapaton belül, vagy elég, ha egy csapattag regisztrálja be csapatnévvel és a tagok nevének megadásával az egész csapatot?
A Dolgozói Sporthét programjaiban való részvételhez egyéni regisztráció szükséges, melyet IDE kattintva tehet meg. Tehát minden csapattagnak le kell adnia regisztrációját, az 5. kérdésre (csapatnév) pedig ugyanazt a választ (ugyanazt a csapatnevet) adják meg!

Nevezhetünk vegyes (budapesti + szombathelyi) csapattal?
Igen. Két fontos szempont van csupán: mindenki ELTE-dolgozó legyen és mindenki regisztrálja magát a sporthétre.

Részt vehetek-e kizárólag egyéni nevezőként a versenyen vagy mindenképpen csapatot kell gyűjtenem magamnak?
Azok is részt vehetnek a pontgyűjtésben, akik nem tudnak, nem akarnak csapatban indulni. Ők a SportONline Teams-csoport Egyéni verseny elnevezésű csatornájára tölthetik fel a sportolást igazoló tartalmakat. Az Egyéni verseny csatornára feltöltött tartalmak az eseményre regisztráló minden résztvevő által elérhetőek.
Ebben az esetben a regisztrációs űrlapon természetesen nem kell csapatnevet megadni. Egyéni regisztráció után, a versenybe való külön nevezés nélkül is elkezdheti a pontok gyűjtését. További részletes leírásért kattintson IDE.

Ki vehet részt az egyéni nyereményjátékban?
Minden, a SportOnline ELTE Dolgozói sporthétre regisztráló munkatárs részt vehet a nyereményjátékban.

HATÁRIDŐK

Meddig lehet jelentkezést leadni a sporthétre?
Nincs jelentkezési határidő, folyamatosan lehet jelentkezni. Ha talál egy Önt érdeklő programpontot, akár a Sporthét alatt is regisztrálhat.

Van-e határidő, amíg fel kell tölteni a Teams-csatornára a sportteljesítményt igazoló képet? Elég, ha pl. pénteken egyszerre felteszem az egész heti sportteljesítményemet?
A képek a sportolás (adott sporttevékenység) végétől számított 24 órán belül tölthetőek fel a csatornára!


PONTOZÁS, NYEREMÉNYJÁTÉK

Hogyan működik a pontozás? Milyen tevékenység után hány pont jár? Miért jár többletpont?
Minden betöltött fél óra mozgásért, sporttevékenységért 2 pont jár. 31 perc mozgás és 45 perc mozgás ugyanúgy 2 pontot ér, de 60 percért már 4 pont jár. Minden mozgásforma számít, sportágtól függetlenül. Kirándulásért, csapatsportokért, futásért stb. ugyanúgy pontok szerezhetők. A szerezhető pontok táblázatos összefoglalása:

Részvétel az SportONline Dolgozói Sporthét keretében szervezett online edzéseken – élőben4 pont / fél óra
A SportONline Dolgozói Sporthét keretében szervezett online edzések elvégzés felvételről3 pont / fél óra
Minden egyéb sporttevékenység 2 pont / fél óra
Sportos selfie beküldése 1 pont / alkalom
General csatornán megosztható sportos selfie beküldése2 pont / alkalom

További részletes leírásért kattintson IDE.

Ha hazasétálok a munkából az tényleg beleszámít a pontozásba?
Igen, amennyiben minimum fél órán át tart, dokumentálja egy applikáció segítségével, és feltölti az erre a célra létrehozott Teams-csoportba.

Beleszámít a pontozásba, ha nem ELTE-n dolgozó ismerősösöm, barátom, párom, házastársam stb. is velünk sportol?
Nem. Kizárólag ELTE-dolgozók vehetnek részt a pontgyűjtésben és a nyereményjátékban. Tehát csatlakozhat a sportoláshoz, azonban az Ő teljesítménye nem számít majd bele a pontgyűjtésbe.

A csapatunknak egy időben kell egyszerre sportolnia? Ér-e pontot, ha én elmegyek futni, egyik kollégám részt vesz egy online edzésen, másik pedig súlyzózik fél órát otthonában?
Nem szükséges, hogy egy időben egy helyen tartózkodjanak a csapattagok. Minden csapattag sporttevékenysége pontot ér, amennyiben minimum fél órán át tart, dokumentálja egy applikáció segítségével, és feltölti az erre a célra létrehozott Teams-csoportba.

Ha egy csapat egyféle sporttevékenységet végez (pl. egyszerre kirándulunk vagy veszünk részt az online edzéseken), az 1 pontot jelent a csapatnak?
Nem. Ha például egy 6 fős csapat közösen elmegy kirándulni 3 órára és minden csapattag regisztrálja ezt a SportONline Teams-felületén, máris 72 pontot szereztek a versenyben. Ha mindenki feltölt róla egy selfiet is, az máris 78 pont.

Ha a sportolás előtt is készítek selfit, és utána is, az 2 többletpontot jelent?
Nem. Egy sportalkalomhoz kötődően csak egy fotóra kapható plusz pont.

Ha csapatképet csinálunk pl. futás előtt, az egy pontot ér a csapatnak, ha viszont mindenki saját selfit készít (ha bár együtt futottunk), az annyi pont, ahányan futottunk?
Így van. Érdemes mindenkinek saját selfit készítenie, hogy minél több pontot szerezzenek.

Ketten tervezünk futni. Ha egy képet (amin ketten szereplünk) mindketten feltöltünk (ugyanazt a képet), akkor mindketten kapunk pontot? Vagy mindenképpen két különböző képnek kell lennie, hogy két pontot kapjunk érte?
Amennyiben mindketten feltöltik a képet saját nevük alatt, akkor mindketten kapnak pontot.

4 fős csapattal tervezünk nevezni. Hogyan lesz annyi esélyünk a győzelemre, mint egy 8 fős csapatnak?
A csapat tagjai által megszerzett összes pontszámot elosztjuk a csapat tagjainak számával, hogy a kisebb és nagyobb létszámú csapatok egyenlő eséllyel indulhassanak.
Szeretnénk azonban mindenkit bátorítani, hogy minél több munkatársát, ELTE-n dolgozó ismerősét bátorítsa mozgásra. A csoportlétszámtól függően a pontok átlagolása után hozzáadandó pluszpontok szerezhetők: 4-5 fős csapatok: +1 pont; 6-8 fős csapatok: +2 pont.

Nem szeretek futni. Tényleg tudok kirándulásért vagy kutyasétáltatásért is pontot szerezni?
Igen, amennyiben minimum fél órán át tart, dokumentálja egy applikáció segítségével, és feltölti az erre a célra létrehozott Teams-csoportba.

Otthon végezhető tevékenységért (pl. súlyzózás, torna) is jár pont? Hogy tudom ezek megtörténtét igazolni?
Minden mozgásforma számít, sportágtól függetlenül. Kirándulásért, csapatsportokért, futásért stb. ugyanúgy pontok szerezhetők. Rögzítse minden sporttevékenységét egy mozgást rögzítő alkalmazással (pl. Strava, Runkeeper, Természetjáró stb.) és töltse fel az eredményéről szóló képeket, térképeket (print screenek) a csapata saját csatornájára.

Szombathelyi (SEK) dolgozóként is részt vehetek a sporthét programjain?
Igen, SEK-es dolgozóként is részt vehet a sporthéten. Kérjük mindenképpen regisztrálja magát az eseményre ide kattintva!

Az egyéni versenynél ezt írják a honlapon: “Minden egyes pont egy képzeletbeli cetlit jelent a versenyző nevével a virtuális kalapban, amiből végül a győztes nevét kihúzzuk.” Ez azt jelenti, hogy minél több pontot szerzek, annál több eséllyel nyerhetek, viszont annak ellenére, hogy sok pontot szereztem, nem 100%, hogy én leszek a nyertes?
Így van. A verseny végén nem a végső pontszámok alkotta sorrend szerint hirdetjük ki a nyertest, hanem sorsolás alapján.

Hogyan vehetek részt ez egyéni nyereményjátékban?
Azok is részt vehetnek a pontgyűjtésben, akik nem tudnak, nem akarnak csapatban indulni. Ők a SportONline Teams csoport Egyéni verseny elnevezésű csatornájára tölthetik fel a sportolást igazoló tartalmakat. Az Egyéni verseny csatornára feltöltött tartalmak az eseményre regisztráló minden résztvevő által elérhetőek.
Ebben az esetben a regisztrációs űrlapon természetesen nem kell csapatnevet megadni. Egyéni regisztráció után, a versenybe való külön nevezés nélkül is elkezdheti a pontok gyűjtését.

Mikor lesz az eredményhirdetés?
2021. május 18-án.

Milyen nyereményekre lehet számítani?
Vásárlási utalványra.

Hogyan tudom átvenni a nyereményemet?
A nyertesekkel a Szervezők fel fogják venni a kapcsolatot, és egyeztetnek az átvétel módjáról.


TECHNIKAI KÉRDÉSEK

Nem ismerem jól a Teams alkalmazást. Hol tudok a használatával kapcsolatban segítséghez jutni?
Tekintse meg a Karrierközpont Home Office munkaszervezés 10 percben című videósorozatát! Kattintson IDE!

Szeretnék részt venni a versenyen, de nincs okostelefonom és/vagy mobilinternetem. Hogyan tudom rögzíteni a sportteljesítményemet? Hogyan tudom bizonyítani, hogy fél vagy egy órát (esetleg többet) sportoltam?
Kérjük, ebben az esetben, írjon a szervezőnek a sportiroda@kancellaria.elte.hu emailcímre! Találunk megoldást problémájára.

Ilyen alkalmazásokat leginkább futóknak ajánlanak. Ha olyan sportot választok, ami nem jár nagy táv megtételével (aerobic, súlyzózás, tánc, torna stb.), azt is rögzíteni kell az alkalmazásban? Hogyan tudom ezt megtenni?
Az alkalmazásokba bármilyen sportteljesítményt felvihet, elmenthet. Gyakorlatilag naplóként működnek, így akár az otthon végzett súlyzózást, táncot, tornát is felviheti.


FELTÖLTÖTT KÉPEK LÁTHATÓSÁGA, ADATVÉDELEM

Ha feltöltök magamról sportolás után egy selfit, azt mindenki látni fogja?
Az egyes csapatok saját csatornáinak tartalmát csak a csapattagok és a szervezők látják. Sportteljesítményt dokumentáló selfiért 2 pont kapható, amennyiben a feltöltő kommentben jelzi, hogy hozzájárul, hogy a képet Szervezők a General (Általános) csatornán is megosszák, a csapat és a sportág megjelölésével együtt. A General csatornán a képet mindenki láthatja, aki regisztrált az eseményre. A General csatornán kizárólag akkor osztjuk meg az adott képet, ha a feltöltő ehhez kommentben kifejezetten hozzájárul.

Ha hazasétálok a munkából, az alkalmazás térképe mutatni fogja a környéket, ahol lakom. Kik fogják látni ezt a képet, ezt az adatot?
Kizárólag a résztvevők és a SportONline szervezői fogják látni ezt a képet. Szervezők ezt a képet a Teams más csoportjában vagy azon kívül a kép tulajdonosának engedélye nélkül nem osztják meg. De lehetőség van arra is, hogy ne a térképet, hanem kizárólag az időt, megtett távot mutató adatokat töltse fel.

Ki látja a csapatom csatornáját?
Kizárólag saját csapatának tagjai és a SportONline szervezői fogják látni a csatornára feltöltött tartalmakat. Szervezők az ide feltöltött tartalmakat a Teams más csoportjában vagy azon kívül az adott kép, online tartalom tulajdonosának engedélye nélkül nem osztják meg.

Ki látja az egyéni nevezők csatornára feltöltött trackeket, képeket?
Az Egyéni verseny csatornára feltöltött tartalmak az eseményre regisztráló minden résztvevő által elérhetőek.


ONLINE EDZÉSEK

Akkor is regisztrálni kell az űrlapon, ha nem akarok versenyezni, csak az edzéseket elvégezni?
Kérjük, akkor is regisztráljon, ha a versenyben nem szeretne részt venni, csak edzeni néhányszor. A regisztrációs űrlapot IDE kattintva tudja megnyitni.

Lehetőség lesz az edzéseken személyesen részt venni, vagy kizárólag online fogják közvetíteni?
Személyes részvételre nincs lehetőség.

Vissza tudom nézni az online edzéseket?
Igen, a SportONline Teams csoportjának Online edzések csatornáján visszanézhetőek lesznek az online edzések.


Milyen online edzések lesznek?
Jóga, kezdő és haladó erőnléti edzés, többféle aerobik, pilates és gerinctréning. A pontos program IDE kattintva elérhető.

BUDAPEST-SZOMBATHELY FUTÁS

Mi ez a Budapest-Szombathely összekötése nevezetű futás? Nem kell lefutni (pl. váltófutásban) a tényleges távot a csapatomnak, ugye?
Nem. Ez egy összELTE-s kíhívás. ELTE-s szinten szeretnénk lefutni, lemozogni a 222 km-t. A kihívás nem kizárólag futással teljesíthető.

A Budapest-Szombathely futáshoz az egyéni teljesítmények ELTE-szinten adódnak össze?
Így van, ELTE-szinten szeretnénk lefutni, lemozogni a 222 km-t.


FOTÓPÁLYÁZAT, RECEPTVERSENY

Hogyan és ki vehet részt a Szép helyen sportoltam - fotóversenyben?
A versenyben való részvétel feltétele:
A fotóversenyen bárki részt vehet, aki leadta regisztrációját a SportONline ELTE Dolgozói sporthétre.
A csatornára a SportONline Dolgozói Sporthét ideje alatt (2021. 05. 10. 00:01 – 2021. 05. 16. 20:00 között) készült fényképeket lehet feltölteni.
A fénykép feltöltésekor igazolni kell, hogy a feltöltő valóban ott járt, valóban saját képről van szó. Ezt 2 módon igazolhatják a nevezők:
A képen szerepeljen a feltöltő személy is. Lehet selfie is, de készítheti a fényképet valaki az Önökkel együtt sportoló társaságból is. Csupán annyi a fontos, hogy együtt fotózkodjanak a tájjal, amit meg szeretnének mutatni.
Ha nem szerepel a fényképen, úgy is elfogadjuk a feltöltést, ha rögzíti a sporttevékenységet, amely során az adott tájra eljutott. Ezt megteheti egy mozgást rögzítő alkalmazással (pl. Strava, Runkeeper, Természetjáró stb.) az eredményéről szóló képeket, térképeket (print screen) töltse fel a fotóval együtt a bejegyzésbe.
Figyelem: Csak a Like reakciók száma számít! Egyéb hangulatjeleket, reakciókat nem veszünk számításba!

Hogyan és ki vehet részt az Étkezzünk egészségesen! Receptversenyben?
A receptversenyen bárki részt vehet, aki leadta regisztrációját a SportONline ELTE Dolgozói sporthétre.
Készítse el kedvenc egészséges ételét és nevezzen be a versenybe! Fotózza le az elkészült ételt és a recepttel együtt töltse fel a SportONline Teams csoportjának Étkezzünk egészségesen – receptverseny nevű csatornájára.
A feltöltött fotó-recept párosok a rendezvényre regisztráló minden résztvevő számára láthatóak lesznek. Bátorítsa Ön is ismerőseit, hogy támogassák egy Like-al receptjét, mert a rendezvény végén legtöbb like-al rendelkező bejegyzés feltöltője értékes nyereményben részesül!
A receptverseny 2021. 05. 16. 20:00-ig tart. Ebben az időpontban rögzítik a szervezők a like-ok számát a bejegyzések alatt, ami alapján kihirdetik a győztest.
Figyelem: Csak a Like reakciók száma számít! Egyéb hangulatjeleket, reakciókat nem veszünk számításba!

Lehet sportolás előtt vagy utáni fotóval nevezni a Szép helyen sportoltam fotópályázatra? Vagy erre a célra külön fotót kell készíteni?
Nem kell külön erre a célra készített fotót készíteni, azzal pályázni. Töltse fel legjobban sikerült, legszebb helyen készült fotóját a Szép helyen sportoltam nevezetű csatornára. A csatornára a SportONline Dolgozói Sporthét ideje alatt (2021. 05. 10. 00:01 – 2021. 05. 16. 20:00 között) készült fényképeket lehet feltölteni. Csak sport előtti, utáni, közbeni fotóval lehet pályázni.

Jár-e pluszpont a Szép helyen sportoltam fotóért az egyéni, illetve a csapatverseny során?
A Szép helyen sportoltam fotópályázat egyéni verseny, a csapatversenyben nem jár érte pont.

Lehet-e csoportosan nevezni a Szép helyen sportoltam fotópályázatra vagy az Étkezzünk egészségesen receptversenyre?
A Szép helyen sportoltam fotópályázat és az Étkezzünk egészségesen receptverseny egyéni versenykategória.

Hogyan működik a közönségszavazás?
A Szép helyen sportoltam fotópályázatra és az Étkezzünk egészségesen receptversenyre feltöltött fotók a rendezvényre regisztráló minden résztvevő számára láthatóak lesznek. Bátorítsa Ön is ismerőseit, hogy támogassák egy Like-al fotóját! A rendezvény végén legtöbb like-al rendelkező fénykép feltöltője értékes nyereményben részesül! Csak a Like reakciók száma számít! Egyéb hangulatjeleket, reakciókat nem veszünk számításba!

Amennyiben még nem adta le regisztrációját, a képre kattintva megteheti: