fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Karriertükör rovat

Tapasztalatszerzés egyetem alatt

Tanulmányaid alatt vagy friss diplomásként szeretnél szakmai tapasztalatot szerezni, hogy nagyobb eséllyel indulj az álláskeresők között? Több lehetőség közül is választhatsz, akár belföldön, akár külföldön. Vedd kezedbe most a jövődet és szerezz minél több tapasztalatot, hogy a jó önéletrajzodhoz elengedhetetlen szakmai tapasztalatok mellett a munka világát és magadat is minél jobban megismerd. Alábbi cikkünkben ehhez adunk rövid útmutatót, legyen szó szakmai gyakorlatról, önkéntes munkáról vagy külföldi gyakorlatról. Tovább ›»

Hogyan fogj hozzá a munkakereséshez?

Az egyetem végeztével, de akár már alatta is sokat tehetsz azért, hogy közelebb kerülj karriercéljaidhoz. A diploma megszerzése csak egy a siker sok lehetséges építőköve közül. Ráadásul a siker egy szubjektív fogalom: mindenkinek mást jelent. Úgy lehetsz sikeres, ha tudod, számodra mi számít sikernek, mik a számodra fontos preferenciák, melyek elérése elégedetté tesz. Az életpálya-tervezés során az előtted álló lehetőségek megismerésével és a következmények felmérésével tudsz megalapozottan tervezni. Tovább ›»

Hosszú távú karriertervezés

A 21. században számtalan lehetőség közül választhatunk, végtelen számú lehetséges életutat járhatunk be. Ez a szabadság az alternatívák mellett feladatokkal is jár. Életünk során folyamatosan döntéseket kell hoznunk személyes életünkben és karrierünkben egyaránt. Csak úgy tudunk a számunkra ideális úton járni, ha tudjuk, hova szeretnénk eljutni, és felmérjük, milyen ösvény vezet oda. Tovább ›»

Networking

Kapcsolatépítésre születtünk, hiszen társas lények vagyunk. Szeretünk találkozni, segíteni és segítséget kapni. Ennek megfelelően egyre több időt töltünk a közösségi média felületein. Facebook, Instagram, LinkedIn: ma már életkortól függetlenül szinte mindenki használja. De mi köze van ennek az életpálya tervezéséhez, a karrierépítéséhez? Tovább ›»

Jelentkezési csomag

Az egyes pozíciókra vonatkozó kiválasztási módszerek nagyon különbözőek lehetnek ugyan, de majdnem mindig szükséges egy jelentkezési csomag összeállítása. Ennek két legismertebb eleme az önéletrajz (curriculum vitae, CV), és a motivációs levél. Ritkábban kérhetnek még referenciát (ajánlólevél), illetve további dokumentumokat (pl. végzettség -, nyelvtudás -, jogosultság -, alkalmasság igazolása, referenciamunkák) is. Figyelj arra, hogy jelentkezési csomagod összes eleme összhangban álljon egymással, személyiségeddel és a megpályázott pozíció követelményeivel. Tovább ›»

Felkészülés állásinterjúra

A legtöbb pozíció esetében a kiválasztás egyik legfontosabb része a személyes találkozó. Az interjú a jelentkező esetében kiváló alkalom, hogy személyes kvalitásaival győzze meg leendő munkáltatóit alkalmasságáról, az interjúztatók számára pedig itt derülhet fény a jelentkezők valódi erősségeire és hiányosságaira. Tovább ›»

Munkaügyi Kisokos – amit érdemes tudnod a munkajogi szabályokról

Munkaszerződés, tipikus és atipikus munkaformák, munkaidő, távmunka, szabadság, munkabér, felmondás, végkielégítés? Munkaviszony, közalkalmazott vagy vállalkozói munkaviszony? Ezek az álláskeresés, interjúk, munkavégzés során gyakran használt fogalmak, jelentésük és a hozzájuk kapcsolódó lehetőségeink, kötelezettségeink mégis sokszor pontosításra szorulhatnak. Cikkünk ebben ad segítséget Nektek! Tovább ›»

Munkaerőpiaci fogalomtár

Ebben a cikkünkben a munkaerőpiacon, álláshirdetésekben gyakran használt kifejezéseket szedtük össze számotokra. Röviden, lényegre törően ismertetjük jelentésüket, hogy ezzel is segítsük tájékozódásotokat a munkakeresés útvesztőjében. Bármikor visszatérhetsz ide, ha egy szó, vagy rövidítés jelentése nem ismert számodra. Tovább ›»