fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Önkéntesség

Karriermenedzsment 3. “Önkéntesség a munkavállalásban”

A kurzus célja, hogy az (akár jelenleg zajló, akár az aktuális félévben kezdődő) önkéntességgel töltött idő egy részét (30 óra) kreditre válthassa a hallgató, a Felsőoktatási törvény értelmében. 

 

Teljesítés feltételei

A kurzus felépítése – 2021-2022. tanév ŐSZI félév:

A kurzus teljesítéséhez 5 dologra szükséges figyelni ( A-E pontok). Ezek többsége online, egyéni időbeosztással végezhetők. 

 

Kurzusmegbeszélés (09.03.)

(A) Kurzusmegbeszélés (ajánlott részvétel, ONLINE): Dátuma: 2021.09.03. péntek 10:00-10:30 

Helyszíne: Online (a Zoom belépési adatokat kurzusmailben küldjük)

Ez alkalommal a kurzusról beszélünk szóban, átbeszéljük a teljesítés kérdéseit. Így, ha valakinek nem fér bele ebben a félévben a teljesítés, az még le tudja adni a tárgyat. 

Az önkéntesség 3 módon teljesíthető:

 • A hallgató az aktuális félévben, a kurzus felvételekor, a kurzustól függetlenül is önkénteskedik. Eleve rendelkezik fogadóhellyel, ahol az önkéntessége folyamatosan zajlik. 
 • A hallgató a kurzus felvételekor nem rendelkezik önkéntes fogadóhellyel, azonban azt saját maga keres, érdeklődésének, időbeosztásának megfelelően. 
 • A hallgató a kurzus felvételekor nem rendelkezik önkéntes fogadóhellyel, és kapacitása sincsen saját magának keresni. Esetleg feszes az időbeosztása, emiatt tömbösített, esetleg online vagy eseti jelleggel végezhető feladatokat keres. Ebben az esetben lehetőség van online feladatokat végezni az ELTE Karrierközpontnál. 

 

Önkéntesség (30 óra) (rugalmas)

(B) Terepmunka (kötelező részvétel, EGYÉNI IDŐBELI ÜTEMEZÉS SZERINT): az önkéntes feladatok elvégzésének rugalmasan, legkésőbb a szorgalmi időszak utolsó napjáig (12.10.) meg kell valósulnia, a fogadószervezettel egyeztetett időbeosztás alapján, és a vele egyeztetett helyszínen (külső, vagy egyetemi helyszínen vagy otthoni, online feladatvégzés formájában). 

 

Kurzuszáró kontaktóra (11.29.)

(C) Záró konzultáció (kötelező részvétel, ONLINE): adott kurzus résztvevői számára meghirdetett egyeztető alkalom, melyen a tapasztalatokat és a kurzus zárásához szükséges kurzusadminisztrációt egyeztetjük. Mindenki számára kötelező a részvétel, az elejétől (11:00) a végéig (14:00).

 • Dátum:  2021.11.29. hétfő 11:00-14:00
 • Helyszín: Online

 

Leadandó 1 (12.10.)

(D) Online beszámoló beküldése (mindenkinek kötelező, ONLINE ŰRLAPON KERESZTÜL): határidő a szorgalmi időszak utolsó napja, 23:59. A beszámoló űrlap az önkéntesség befejezését követően bármikor kitölthető, az oldal alján szereplő linken elérhető. A beszámolót egy online űrlapon szükséges “beküldeni”: ezen a linken

 

Leadandó 2 (12.10.)

(E) Igazolás az önkéntesség megvalósulásáról (mindenkinek kötelező, ŰRLAPON FELTÖLTVE VAGY E-MAILBEN KÜLDVE): A fogadószervezet ír egy néhány soros igazolást arról, hogy az önkéntesség megvalósult. Egy lehetséges minta is letölthető az oldal alján, de egyéni sablon alkalmazása esetén az alábbi adatok szerepeljenek benne:

 • önkéntes neve,
 • neptun kódja,
 • szervezet neve,
 • székhelye,
 • képviselő neve,
 • beosztása,
 • önkéntesség időtartama,
 • elvégzett feladatok rövid összegzése.

Terjedelme kb. 1-2 bekezdés. Igény szerint a fogadószervezet levelezősablonjával, vagy a fogadószervezet által használt hivatalos fejléccel is ellátható. A levelet két példányban kérjük kinyomtatni, melyekből 1 példány a hallgatót, 1 példány a fogadóhelyet illeti meg. A fogadóhely hivatalos aláírója aláírásával és a szervezet pecsétjével ellátva kérjük bescannelni és online elküldeni. (A kurzusteljesítéshez nem szükséges a papíros változatot leadni a kurzusszervezőnek.) Az igazolás e-mailes megüldése esetén a levél tárgya: KM3 IGAZOLÁS MEGKÜLDÉSE. File neve: km3_igazolas_[HALLGATO VEZETEKNEVE] [HALLGATÓ KERESZTNEVE]_[FÉLÉV].DOCX/PDF. Példa: km3_igazolas_baloghy tamasina_2021osz.pdf

 

+1 Fogadóóra

Igény esetén online fogadóóra időpont egyeztethető e-mailben. 

 

Elérhetőségek:

Karsai Szilvia tárgyfelelős karsai.szilvia@kancellaria.elte.hu

Kassa Gabriella kassa.gabriella@kancellaria.elte.hu

Berek Andrea onkentes@karrier.elte.hu

Linkek:

Beszámoló

Igazolásminta

 

Gyakran ismételt kérdések

01/ Hány órán kell megjelenni a kurzus során? 

Egy kötelező (záróalkalom). A félév elején ezen kívül van egy rövid egyeztetés a kurzus teljesítésének feltételeiről, ezen ajánlott a részvétel.

02/ Hol lesz az óra? 

Online felületen. Általában Teamsen, a kurzus saját csoportjában, amit a Neptun automatikusan hoz létre és ad hozzá mindenkit, aki felvette a tárgyat az előjelentkezés során. 

03/ Hol lesz az önkéntesség? 

Ezt a hallgató és a fogadóhely egyezteti. Van, akiknél személyesen kell megjelenni, mások online feladatokat adnak az önkénteseknek. 

04/ Beszámítható, ha valaki már önkénteskedik? 

Igen. Folyamatban lévő önkéntesség is elfogadható.

05/ Nekem kell önkéntes helyet keresnem?

Ajánlott. A tanulmányi előmenetelt, a szakmai érdeklődést, a távoktatási helyzetet (fővárosban vagy másik városban tartózkodik-e életvitelszerűen az illető), időbeli leterheltséget stb. mindenki magának ismeri a legjobban, ezért a legcélravezetőbb, ha mindenki magának keres fogadóhelyet.

06/ Milyen fogadóhelyek jöhetnek szóba?

Bármi, ami a szakmai épülést szolgálja. Korábbi félévek során voltak hallgatók már táborban, színházban, sportrendezvényen, levéltárban, irodai feladatokat láttak el, számlákat adminisztráltak, kollégiumi honlapot fejlesztettek, napköziben foglalkozást vezettek, kollégiumban szelektív hulladékot gyűjtöttek le, fordítottak,korrepetáltak, alapszabályt szerkesztettek… Tehát, bármi szóba jöhet, ami 1) segítséget jelent a szervezetnek és 2) beépíthetők a tapasztalatok a saját karrierbe (akár mint önismeret, vagy egy-egy feladat kipróbálása élesben).

07/ Szükséges, hogy a fogadóhelynek legyen megállapodása az ELTE-vel?

Nem. Az ELTE-vel hallgatói jogviszony, a fogadóhellyel pedig önkéntes jogviszony jön létre (ezt a fogadóhely adminisztrálja a maga szokott módján)

08/ A terepmunka és az önkéntesség ugyanaz?

Igen. A “terep” elnevezéssel azt igyekeztünk szemléltetni, hogy valós szervezeteknél valós feladatokat lehet kipróbálni.

09/ Felbontható a 30 óra?

Általában nem szokták, mert elég kevés feladatra elég a 30 óra. Épp csak belekóstolni lehet az adott szervezet tevékenységébe. Viszont, csökkenthető, például az általunk kiküldött egyetemi kutatásban, annak elegendő 25 óra önkéntességet teljesítenie.

10/ Mi van, ha nem találok magamtól fogadóhelyet?

Az eddigi tapasztalatok alapján a szervezetek nagyon nyitottak az önkéntesek fogadására, és lehet találni az érdeklődésnek megfelelő helyeket. Ha mégsem jön össze valami miatt, akkor feladatokat lehet vállalni az ELTE Karrierközpontnál (http://karrierkozpont.elte.hu/), a Pszichodiák Alapítványnál (https://pszichodiak.hu), az ELTE Alumni Szervezetnél (https://www.alumni.elte.hu/page/onkentes), az Énprojektnél (https://www.enprojekt.hu/), az Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért  (ELTE EKSZ, www.facebook/elteeksz) csapatában is, mindannyian szeretettel várják a megkereséseket a linkeken szereplő elérhetőségeiken. 

11/ Előfeltételes az önkéntesség kurzus?

Nem. Praktikussági okokból számozzuk csak a kurzusneveket. (egyedül a km2 kurzus előfeltételes az összes karriermenedzsmentes kurzusunk közül).

12/ Mit jelent, hogy “aszinkron” önkéntesség?

Mindenki a maga tempójában, a fogadóhellyel egyeztetett ütemterv alapján halad, a kurzus kontaktóráitól függetlenül.

 

+1/ Nem találtál választ a kérdésedre? 

Írd meg kérdésedet a kurzusfelelősnek a karsai.szilvia@kancellaria.elte.hu címre!