Nemzetközi lehetőségek

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatójaként bőven lesz lehetőséged nemzetközi tapasztalatot szerezni, akár itthon, az ELTE-n, akár egy-két félévet cserehallgatóként külföldön töltve.

Nemzetközi lehetőségek

Az ELTE kiterjedt nemzetközi partnerhálózattal rendelkezik. A közel 400 Erasmus-partneregyetem mellett 200 további felsőoktatási intézménnyel áll kapcsolatban és kilenc nemzetközi egyetemi hálózat tagja. Partnerkapcsolatai lehetővé teszik, hogy a hallgatók és oktatók is nemzetközi tapasztalatot szerezzenek - egyrészt külföldi partnereknél eltöltött időszak során, másrészt az ELTE-n tanulva, az ide érkező külföldi oktatókkal és hallgatókkal találkozva. Jelenleg az ELTE-n félévente átlagban 2000 nemzetközi hallgató tanul, akik több mint 80 országból érkeznek.

Napjainkban a külföldi tapasztalatszerzésnek, résztanulmányoknak vagy szakmai gyakorlatnak óriási szerepe van, hiszen mind a nyelvtudás, mind a széles körű kultúraismeret és az interkulturális tapasztalatszerzés, valamint a rugalmasság nagymértékben javítja a későbbi munkaerőpiaci lehetőségeket, segíti elhelyezkedését. Egyetemünk számos nemzetközi partneregyetemmel büszkélkedhet, az ELTE hallgatói közül kerül ki a legtöbb ösztöndíjas utazó, és mi kínáljuk a legszélesebb skálán mozgó programokat a külföldi tanulmányok és szakmai gyakorlat iránt érdeklődő hallgatók számára. Nincs már olyan kontinens, ahol ne lenne partneregyetemünk.

  • Közel 500 Erasmus+ partneregyetemmel kötöttünk érvényes kétoldalú szerződést, melyek keretében Erasmus+ ösztöndíjra pályázhatnak hallgatóink Európán belül és Európán kívül is.
  • Közép-Európában utaznál? Pályázz CEEPUS-ösztöndíjra! Jelenleg tíz egyetemi hálózatban veszünk részt a CEEPUS-együttműködések keretében.
  • Külhoni partnereinknél tanulnál? Jelentkezz Makovecz-ösztöndíjra!
  • A részképzés és szakmai gyakorlat mellett rövid tanulmányútra is lehetőséged van a Campus Mundi ösztöndíjjal.
  • Az ELTE stratégikusan építi partnerkapcsolatait szerte a világban, így további partneregyetemeinken is tanulhatsz vendéghallgatóként.
  • Az ELTE karai is kínálnak további nemzetközi ösztöndíjakat. Válogass a karspecifikus lehetőségek közül!

Mindezekben a szervezett mobilitási lehetőségekben ELTE-s hallgatóként Te is részt vehetsz külföldi részképzésben és/vagy szakmai gyakorlaton, akár ösztöndíj-támogatással is.

Ha a nyarat is hasznosan szeretnéd eltölteni külföldön, a szakmai gyakorlatos lehetőségek mellett részt vehetsz az ELTE és partnerei által közösen szervezett nyári egyetemeken vagy akár más egyetemek nyári programjain is. A Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemen például a határon túli régiókban és magyar diaszpórában élő magyar fiatalok képezhetik tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén: a nagy sikerű programon évről évre több mint másfél százan vesznek részt. Kétévente közös programot szervezünk a Heidelbergi Egyetemmel is. Nemzetközi hallgatóinkat a Magyar Nyelvi és Kulturális Egyetemen ismertetjük meg a magyar nyelvvel és kultúrával.

Javasoljuk, böngészd rendszeresen az Aktuális pályázati felhívásokat, illetve vegyél részt az ehhez kapcsolódó rendezvényeken.

A nemzetközi lehetőségekről a Tempus Közalapítvány honlapján is tájékozódhatsz. Az egyes ösztöndíjak bemutatása mellett ösztöndíjkereső, hallgatók beszámolók, országajánlók és gyakorlati tudnivalók segítenek a tájékozódásban.

Ha mégsem tudsz kiutazni részképzésre, szakmai gyakorlatra vagy nyári egyetemre, az ELTE falai között is számos nemzetközi élményben lehet részed. Az ELTE folyamatosan bővíti a magyar hallgatók számára képzési kínálatát angol nyelven és egyre nő a nemzetközi hallgatók és oktatók száma is az ELTE-n. Több nemzetközi kulturális központ működik az ELTE-n, melyek rendszeresen kínálnak programokat a hallgatóknak. Csatlakozhatsz nemzetközi hallgatói szervezetekhez is. Ezek közül az egyik legaktívabb az ESN ELTE, amely az ELTE-re érkező nemzetközi hallgatók részére kínál mentorrendszert és programokat a tanév folyamán.

Kezdd el már most kiépíteni nemzetközi kapcsolatrendszered, szerezz nemzetközi tudást!

Forrás
Forrás