fbpx
Karrierközpont
Slider

Napi rutin: 1. felkelsz, 2. csodálatos vagy, 3. lefekszel

A Karrierközpont „Hogyan tovább?” előadássorozata a tavaszi félévben visszatért és a látogatók számát tekintve minden eddigi rekordot megdöntött. A félév első alkalma az önbizalom témája köré épült.

Limpár Imre, a Karrierközpont tanácsadó szakpszichológusa azzal kezdte, hogy egy ilyen előadásnak mindig van egyfajta tükörfunkciója, de mindenki maga dönti el, hogy ez a tükör milyen, ez a saját felelősség része.

„Önbizalmi triász”

Az olyan szavak, mint az önbizalom, önbecsülés, önértékelés a köznyelvben általában szinonimaként jelennek meg és nem foglalkozunk az apró különbségekkel. Érdemes azonban némi elválasztást tennünk a három rokonfogalom közé. Az önmagunkkal való viszony sajátos felosztásban értelmezhető egy időegyenesen, ezt az előadáson három szék szimbolizálta (múlt, jelen, jövő).

Minden széknél hét kérdéssel szembesültek a jelenlévők (ezekből szemezgettünk párat), amelyek segíthetik az önreflexiót és a jövőben az önbizalom növekedését.

1.      szék: önértékelés (múlt)

Az önértékelésnél gondold végig, hogy hogy vagy a múltaddal, értékeled-e az utat, amit bejártál eddig. Tudd letenni a terheket, bocsáss meg magadnak és másoknak és amikor igazán jó passzban vagy, készíts eredménytáblát arról, amit eddig elértél és amire büszke vagy! Ne feledd, bár paradoxnak tűnhet, de a múltad nem befejezett, át lehet írni és igazán a jelenből visszatekintve nyer értelmet.

2.      szék: önbecsülés (jelen)

Ki vagy te? Adj hét különböző definíciót, sok mindent tisztábban láthatsz, ha gyarapítod az öndefiníciók számát! Az öndefiníciónak különböző szempontjai lehetnek, a foglalkozásodtól és a végzettségedtől kezdve addig, hogy hol születtél vagy milyen tulajdonságaid vannak. A változáshoz kérdések által juthatsz el, ezért fontos, hogy megtaláld a jó kérdést. Az öndefiniálásnál és a céljaid kitűzésénél is fontos azonban, hogy vízió és ne illúzió legyen, maradj a realitások talaján!

3.      szék: önbizalom (jövő)

Ki az, aki lenni szeretnél? Milyen életet él az, aki lenni szeretnél? Milyen kapaszkodóid vannak a jövőben? Milyen ember szeretnél lenni és ennek a személynek milyen szokásai vannak? Gondold végig ezeket a kérdéseket és próbálj meg konkrét határozókat találni arra, hogy milyen szeretnél lenni. Ez a változáshoz vezető egyik első lépés.

Az „önbizalmi triász” alapja pedig az önszeretet. Ha nem vagy jóban magaddal, kérdezd meg magadtól, vajon miért. Lesznek nehéz napok, de tudjon csillogni a szemed!

„Gyorstippek”:

–          Húzd ki magad, ez instant növeli az önbizalmad!

–          Ha a nemet mondással küzdesz, minden nap ötször mondj nemet!

–          Adj magadnak lehetőséget, hogy más nézőpontból láss egy-egy élethelyzetet!

–          Csinálj kapaszkodókat magadnak!

Akinek egészséges mértékű önbizalma van, valahogy úgy telnek a napjai, akár könnyűek, akár nehezek, hogy például ilyen belső rutint él meg nap nap után: felkelek, csodálatos vagyok, lefekszem aludni.

awesome

A “Hogyan tovább?” előadásokról és az önbizalomról többet is megtudhattok az elte.hu Limpár Imrével készült interjújából.

Fotó: elteonline

Ezt olvastad már?

Önkéntesség a munkavállalásban (Karriermenedzsment III.)

A kurzus résztvevői megismerkednek az önkéntesség fogalmával, főbb jellegzetességeivel. A kurzus egyéni, társas és szervezési kompetenciákat is fejleszt (pl. felelősségvállalás, társadalmi érzékenység, kezdeményezőkészség, menedzsment kompetenciák). A kurzus során alkalmazott módszerek az interaktivitásra építenek (tréning, terepmunka, projektmenedzsment). Tovább ›»

Karriermenedzsment: Álláskeresői készségfejlesztés (Karriermenedzsment II.)

A kurzusra jelentkezés előfeltétele a Karriermenedzsment: Az álláskeresés lépései (Karriermenedzsment I.) korábbi elvégzése. A karriermenedzsment kurzust az ELTE PPK és a Karrierközpont szakmai együttműködésben valósítja meg, melynek során a hallgatók az álláskeresési folyamat fontos állomásain szükséges és a munkavállalással kapcsolatos készségeik fejlesztésével, saját álláskeresői brand kialakításával foglalkoznak, saját élmény jellegű gyakorlatokon keresztül. Tovább ›»

Karriermenedzsment: Az álláskeresés lépései (Karriermenedzsment I.)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Karriermenedzsment kurzusainak fő célkitűzése, hogy az Egyetem hallgatóinak munkaerőpiacra történő belépését támogassa. A tanegység teljes egészében a munkaerőpiacon hasznosítható ismereteket tartalmaz, melyeket folyamatosan naprakészen tartunk, továbbá a piac részéről érkező tapasztalatokat is beépítjük a tematikába. A kurzust az ELTE PPK és a Karrierközpont szakmai együttműködésben valósítja meg. Tovább ›»

Speciális karriermenedzsment: Az álláskeresés lépései (Speciális karriermenedzsment I.)

A Fogyatékosügyi Központ, a PPK és a Szolgáltató Központ együttműködésének köszönhetően Speciális Karriermenedzsment kurzussal bővült repertoárunk. A kurzusra kizárólag speciális szükségletű, fogyatékossággal élő hallgatók jelentkezhetnek, akik előzetesen regisztráltak a kari fogyatékosügyi koordinátoruknál. Fő célkitűzésünk, hogy azoknak is segítséget nyújtsunk karrierjük tervezéshez és a jövőbeni munkavállaláshoz, akik speciális helyzetük miatt különleges szükségletekkel rendelkeznek. Tovább ›»

Te és a céljaid, avagy 10 dolog az életről és a céljainkról

Mindannyiunkra jellemző, hogy révbe szeretnénk érni, mind szakmailag, mind magánéletileg, aminek eredményeképp aztán egyfajta kiteljesedést élhetünk meg. Kevesen tudjuk azonban, miként lehet hatékonyan és eredményesen célokat, főleg személyre szabott célokat kitűzni. Többek között ezzel foglalkozunk a következő „Hogyan tovább?” előadáson, március 10-én. Tovább ›»