Jelentkezési csomag

A kiválasztási módszerek nagyon különbözőek lehetnek, de majdnem mindig szükséges egy személyiségeddel és a pozíció követelményeivel összhangban álló jelentkezési csomag összeállítása.

Jelentkezési csomag

A jelentkezési csomag két legismertebb eleme az önéletrajz (curriculum vitae, CV), és a motivációs levél. Ritkábban kérhetnek még referenciát (ajánlólevél), illetve további dokumentumokat (pl. végzettség -, nyelvtudás -, jogosultság -, alkalmasság igazolása, referenciamunkák) is. Figyelj arra, hogy jelentkezési csomagod összes eleme összhangban álljon egymással, személyiségeddel és a megpályázott pozíció követelményeivel.

Dokumentumaid legyenek egységesek tartalmilag és formailag is (pl. azonos betűstílus, több oldal esetén fejléc), megfelelően tördeltek, rendezettek. Az esztétikus összkép, a releváns és átlátható tartalom segít, hogy pozitív benyomás alakulhasson ki rólad. Az anyagokat mellékletként érdemes küldeni, legpraktikusabb formátum a .pdf. A mellékelt pályázati anyagokhoz mindig fogalmazz meg rövid kísérőlevelet is.

Önéletrajz

Bemutatkozásod legfontosabb eszköze az önéletrajz, célja, hogy bejuss az állásinterjúra. Mielőtt nekilátsz, gondold végig, melyek azok az erősségeid, kompetenciáid, amelyek alkalmassá tesznek az adott állás elnyerésére Ezeket kell egyértelműen és hatásosan kommunikálnod.

Jelentkezésed átnézésére meglehetősen kevés időt tudnak szánni a kiválasztást végzők, így fontos, hogy tagolt felépítésű, könnyen átlátható legyen. A cél, hogy első ránézésre átadja a legfontosabb üzeneteidet, különben azok nem érnek célba. Hiába vagy jó valamiben, ha azt nem tudják meg rólad.

Egy rendezetlen, nehezen átlátható önéletrajz, még ha erős kompetenciákat is sorol fel, azt mutatja, hogy készítője vagy nem elég motivált, hogy vegye a fáradtságot egy esztétikus, átlátható önéletrajz elkészítéséhez, ami hatékonyan adja át a keresett információt, vagy nem látja át, mely adatok fontosabbak és melyek kevésbé.

Első lépésként keress egy hozzád illő önéletrajz sablont. Nem az a fontos, hogy minél extrább legyen a design, a cél, hogy áttekinthető és esztétikus legyen.
Példaként itt ajánlunk számodra néhány hasznosítható sablont, de végtelen számút találhatsz még, amiket akár személyre is szabhatsz:

Beküldés előtt tájékozódj a szükséges tartalmi elemekről a hirdetésből, vagy magától a kapcsolattartásért felelős ügyintézőtől.

Önéletrajzod legyen rövid és frappáns, végzettségeid és kompetenciáid közül csak azokat tartalmazza, amelyek a pozíció szempontjából a leginkább relevánsak. A korábban használt „hagyományos” életrajzok, amelyekre az egész mondatos kifejtések voltak jellemzőek, ma már egyáltalán nem használatosak.

Egyre több pozícióhoz kérnek idegen nyelvű, első sorban angol önéletrajzot. Érdemes rászánni az időt a fordításra, ennek hiányában érdekes lehetőséget zárhatsz be magad előtt.

Önéletrajzod semmiképpen ne legyen terjengős, előnyös, ha elfér egy oldalon, de másfél-két oldalnál ne legyen több.Kiválasztói szempontból az információk gyors megtalálását szolgálja a jó tagolás. 
Naprakész adatokat és (ha képet is tartalmaz) friss fényképet tartalmazzon a dokumentum. A fényképből elég egy igazolványképre emlékeztető és azzal nagyjából azonos méretű portré.

A személyes adatok között a teljes nevedet, valamint elérhetőségeidet (email és telefonszám) mindenképpen tüntesd fel. Ha van, megadhatod LinkedIn profilod linkjét is. A családi állapot, nem, állampolgárság, születési adatok csak akkor kerüljenek föl, ha az adott pozícióhoz kötődő konkrét kommunikációs célod van velük. A személyes rész igény szerint kiegészíthető nagyobb terjedelmű, személyesebb bemutatkozások linkjeivel (videós önéletrajz vagy részletesebb, webes önéletrajz linkje).

Adataid közlésénél figyelj az olvasó szempontjaira is (pl. nemzetközi pályázat esetén az ország hívószámának megadása). Kerüld a komolytalan e-mailcímek használatát.

Az alábbiakban az önéletrajz legfontosabb tartalmi elemeit vesszük végig.

Tanulmányok

Tanulmányok, végzettségek esetében a legszükségesebbeket és az álláshoz leginkább passzolókat add meg, érettséginél régebbi adatokat semmiképpen ne tüntess föl. Részletekre (szakirány, szakdolgozat, főbb tantárgyak) általában nincs szükség, csak akkor gondolkodj el rajta, ha szakterületedhez szorosan kötődő pozícióra jelentkezel. Szakmai életrajz esetében ezt a blokkot jobban fejtsd ki. Folyamatban lévő képzésedet is jelöld (pl. végzés várható dátumának feltüntetésével)!

Ügyelj a helyesírásra! Gyakori hiba az intézmény, végzettség nevének rontása, idegen nyelvű önéletrajz esetén a nem megfelelő kifejezés használata, a dátumformátumok következetlen használata.

Munkatapasztalatok

Munkatapasztalatok címen általában csak a releváns tapasztalatokat célszerű megadni, ezek hiányában a legutóbbi néhány munkádat sorold fel.

 Egy-egy tapasztalat megjelenítésénél add meg munkáltatódat, munkaköröd nevét, főbb feladataidat. A fontosabb, aktuális pályázat szempontjából releváns tapasztalatok esetében megadhatod elért eredményeidet, igény esetén esetleg munkáltatód honlapját, vagy referencia személyek nevét, elérhetőségeit is, ha nem csatolsz külön ajánlólevelet.

Az esetek többségében érdemes a Munkatapasztalatok bekezdést előre helyezni, ezt követik a tanulmányok. Az információkat mind két esetben alapvetően fordított időrendben szokás megadni (tetején a legfrissebbel).
Az időrend mellett alternatív rendezőelv lehet, ha valamilyen tematika mentén csoportosítod az adatokat (pl . hasonló munkaköröket egy csoportba). Ezt rövidítés miatt lehet célszerű használni, ha ettől átláthatóbb lesz az anyag, vagy az időrend foghíjas valamiért.

Kompetenciák

A kompetenciák közül a leggyakrabban a nyelvtudásra, az informatikai jártasságra, vezetői engedélyre és további személyes kompetenciákra (pl. társas, szervezői, művészeti, műszaki kompetenciák) szokás kitérni. A felsorolás a végzettségen felül egyéb szakmai jártasságokkal is bővíthető (szakmai életrajz esetében továbbképzések, tréningek, tanfolyamok, versenyek, publikációk, konferencia-részvételek, szervezeti tagságok, elnyert szakmai pályázatok, ösztöndíjak megadása kifejezetten szükséges). Pályakezdőként, ha korábbi munkatapasztalataid még nem sokat árulnak el kompetenciáidról, ez a rovat kiemelt jelentőséggel bír.

Fontos a hitelesség, nyelvtudásként például azt a nyelvet és szintet jelöld meg, amelyet gyakorlatban is teljesíteni tudsz.

A kompetenciák között olyanokat tüntess fel, amelyekről reális önismereti tapasztalatokkal is rendelkezel, és amelyek meglétét kérésre (pl. interjún) konkrét példával is alá tudod támasztani.

Hobbik

Érdeklődési kör, hobbi közlése az önéletrajzban akkor lehet előnyös, amennyiben pozitívan gazdagítja a rólad kialakult képet. Segíthet egyedivé tenni Téged, mint jelentkezőt, felkelteni a kiválasztást végző figyelmét, emlékezetessé tenni a pályázatodat.

 

Érdemes rászánni az időt és figyelmet

Egy rossz önéletrajz - még ha hasznos kompetenciákról és tapasztalatokról is számolsz be benne - kifejezetten negatív üzenetet tud közvetíteni. Sőt, az is lehet, hogy a leírt információkat is ellentmondásossá teszi, megkérdőjelezi: “Ilyen tapasztalatokkal egy magát precíznek és igényesnek tituláló dolgozó miért ad ki a kezéből ilyen igénytelen dokumentumot?”

Mondogathatod magadnak, hogy az önéletrajz szerkesztése, formája nem fontos, a tartalma magáért beszél, de az az igazság, hogy annak a dokumentumnak, ami önmagunk összefoglalója, a kiválasztók egyetlen információja rólunk, igenis minden részlete fontos.

Hogy azt szemléltessük, megmutatjuk egy képzeletbeli egyetemista az önéletrajzának két verzióját. Ugyanazzal a tartalommal is hatalmas különbségek vannak az olvasóra gyakorolt hatásban:

Motivációs levél

Az önéletrajzhoz képest személyesebb hangvétel jellemzi. A jó motivációs levél megvilágítja az olvasó számára a jelölt alkalmasságát a pozíció betöltésére, valamint bemutatja motivációs hátterét, jövőbeli elképzeléseit.

Tapasztalataiddal, eredményeiddel támaszd alá, hogy alkalmas jelölt vagy. A konkrét példák könnyebben megragadhatóak, emlékezetesebbek az olvasó számára.

Térj ki a motivációs hátteredre, hogy mi vezetett ahhoz, hogy ezt a vállalatot választottad. Írj röviden arról is, hogy milyen szakmai elképzeléseid, terveid vannak, hogyan kapcsolódnak terveid a szervezet tevékenységeihez és hogyan az adott pozíció jelentette feladatok terveidhez.

Ez egy időigényes folyamat, azonban egy igényes, a munkáltató számára könnyen megjegyezhető anyag megéri a befektetett energiát.

Ezt a kiválasztók is tudják és ilyen jelölteket keresnek. Igyekezz tehát megmutatni, hogy Te is ilyen jelölt vagy!

Formai szempontból a motivációs levél egy hivatalos levél, annak minden szükséges elemével (feladó, címzett, tárgy, megszólítás, keltezés, záró formulák). A terjedelme ne legyen hosszabb, mint egy oldal, tagold bekezdésekre, tartalma legyen összhangban az önéletrajzzal! Ha van rá lehetőség, akkor csatold és ne a jelentkezési felület szövegmezőjébe írd le, a .pdf formátum a legpraktikusabb. 

A megfogalmazások szövegszerűek, éppen ezért még fontosabb a könnyű áttekinthetőség. A bekezdések legyenek rövidek, logikus felépítésűek, a kezdőmondat utaljon a bekezdés tartalmára. A választékos megfogalmazás mellett törekedj az érthető, tömör nyelvezetre.

A személyes hangvétel, az igényes kidolgozottság hozzájárulhat a jelölt kedvezőbb megítéléséhez. Szánj időt a részletekre, a címzett pontos megnevezésére, a megszólítás személyessé tételére. Kerüld a sablonos megfogalmazásokat, a sokak által használt formulákat, az általánosságokat.

Az elkészült levelet olvasd végig később, friss szemmel, vagy kérd meg barátaidat, hogy nézzék át a szöveget nyelvtani, stilisztikai szempontból. Távolabbi ismerőseid segíthetnek visszajelzéseikkel, hogy megtudd, vajon a motivációs levél alapján milyen kép alakulhat ki rólad egy ismeretlen szemében.