Hosszú távú karriertervezés

A 21. században számtalan lehetőség közül választhatunk, életünk során folyamatosan döntéseket kell hoznunk. Fontos, hogy tudjuk, hova szeretnénk eljutni és milyen ösvény vezet oda.

Hosszú távú karriertervezés

Mit is jelent az, hogy karrier?

Mielőtt rátérünk a karriertervezés lépéseire, fontos tisztáznunk, hogy mit jelent a kifejezés, amit használunk. A karrier kifejezésnek a köztudatban különböző jelentései élnek. A régebben használatos, klasszikus jelentés a francia carriere szóból eredeztethető, ami a lovak versenyeztetésére használt pályát jelenti. Ebben az értelmezésben a karrier főként a szervezeti hierarchiában történő feljebb lépést jelenti. A másik, újabb jelentés az angol carrier szóból származik, ami életpályát jelent. Mi ez utóbbi jelentéstartományban használjuk a kifejezést, ami nem feltétlenül pozíció szerinti felemelkedést, hanem fejlődést, az egész személyiség gazdagodását jelenti.Karrierünk vagy más néven életpályánk tervezése egy egész életen át tartó folyamat.

Miért fontos a karriertervezés?

Életünk során kb. 80–100 ezer órát dolgozunk, és ez még csak az alap munkaidőt jelenti, a túlórákról nem is beszélve. Életünknek tehát mintegy harmadát tanulással és munkával töltjük, így egyáltalán nem mindegy, hogyan éljük meg ezt az időt.

Ahhoz, hogy azt érezzük, egyensúlyban van az életpályánk, több tényezőnek kell teljesülnie. A munkánkban az önmegvalósításra kell törekednünk, azt kell éreznünk, hogy anyagilag megbecsülnek, és meg kell lennie a munka–magánélet egyensúlyának is.

Állandó változás

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott az életünk. Régebben a tanulmányok befejezése után dolgozni kezdtek az emberek, majd nyugdíjba mentek. Nem volt meglepő, ha valaki egész életét egy helyen dolgozta le.

Ma egy átlagos ember többször is vált az életpályája során. Ideális esetben hétévente javasolt szakmát váltanunk (bár ez inkább csak elméletben létezik). Vannak, akiknél ezek a váltások átalakulást jelentenek, mások szakmájukon belüli, kisebb változásokat élnek át.

 

 

A változások mértéke eltérő lehet, de az egységesen igaz, hogy a karriertervezés nem ér véget a szakma kiválasztásával. Ennél ma már sokkal több a folyamatosan változó tényező és a lehetőségek is sokszínűek, nincsenek egyértelmű, készen kapott életpályák.

Bár vannak olyan szakmák, ahol még mindig a “linearitás” jellemző, (ilyen tipikus szakma például a kutató), de ezekben a szakmákban is folyamatosan fejlődni kell, hiszen itt is megjelennek új technikák. Ezeken a területeken nem jellemző a váltás, itt évről évre “érünk”.

 

A legújabb átalakulás – Ipar 4.0

Az ipar 4.0 részeként a mesterséges intelligencia teljes mértékben átformálja a munkaerőpiacot. Új szakmák jelentek meg, míg mások eltűntek. Pontosan még nehéz megjósolni, hogy milyen változások lesznek, de az biztos, hogy további munkakörök fognak felbukkanni és elveszni.

A mai munkaerőpiacon a legfontosabb az agilitás, a nyitottság, a projektszemlélet. Rugalmasnak kell lennünk és nyitottnak a változásra. A megszűnő munkakörök helyett újakat kell tanulnunk. A rengeteg új megnyíló lehetőséggel lehet és kell is élni.

 

 

Alkotói szabadság - sabbatical

Bár itthon még kevésbé ismert a sabbatical fogalma, de nagyon jó hatással lehet az életpályádra. A sabbatical, más néven az alkotói szabadság egy olyan időszak, amikor pár hónapra „szabadságra” mész, teljesen mással foglalkozol, mint azt megelőzően. Ez idő alatt lehetőséged van töltődni, új impulzusokat szerezni, amiket beépíthetsz munkádba.

 

Életpályánk megtervezése

Az életpályák bemutatására többféle modell is létezik, mi a Super-modellt használjuk.

 

Super-féle életpályamodell

Ebben a modellben az életpálya egy szivárványhoz hasonlít. A korai szakaszban a tanuláson, az elköteleződésen van a hangsúly. Ezt követően lépünk ki a munka világába, majd jön a legaktívabb szakasz, amit egy plató követ. Az, hogy milyen „életutat” járunk be, rengeteg hatás összessége. Az is, hogy ezek a hatások hogyan befolyásolják a további lépéseinket. Rajzold fel saját életpályádat! Honnan indultál, mik voltak a gyökereid? Mi befolyásolta az iskolaválasztásodat? Van olyan hobbid, ami kiemelten fontos? Voltak olyan példaképeid, akik kiemelten hatottak rád?

Ezután gondold át, hogy jelenleg hol tartasz, mivel foglalkozol, mit tanulsz, hol dolgozol, mit csinálsz szabadidődben! Gondold át a jövődet is! Fogalmazd meg, hogy hova szeretnél eljutni 5 vagy 10 év múlva!

Időről időre nézz rá életpályádra, hogy valóban azt csinálod-e, amit szerettél volna. Szánj rá időt, ülj le és gondold át, hogy éppen hol tartasz a saját pályádon!

Erre az egyik jó módszer az ISOM-modell.

ISOM-modell

Mit is jelentenek a betűk?

  • I: interest, azaz az érdeklődéseink
  • S: skills, vagyis képességeink
  • O: opportunity, azaz a lehetőségeink
  • M: a vágyott munka- és életkörülményeink

A gyakorlatot a következőképpen érdemes megcsinálni:

Vegyél elő egy lapot, és írd össze, mi érdekel! Tüntess fel mindent: azt is, amit a szabadidődben csinálsz! (Hiszen hányszor láttuk már, hogy a hobbiból lesz megélhetés...) Legyen minél részletesebb a felsorolás, konkrétumokat írj! Pl.: szeretek gyerekeknek kézműves programokat szervezni; érdekel a statisztikai adatok elemzése; a szereplés hoz lázba.

Ezután nézd meg, hogy mi az, amihez értesz! Legyél itt is nagyon részletes! Pl.: jól tudok csoportokat irányítani; kiemelkedően kezelek egy adott programot; szeretek iratokat rendezni; szeretem a projektek szakmai részét koordinálni.

Majd vedd sorra, mik a számodra fontos élet- és munkakörülmények! A szép iroda vagy kötetlen munkaidő? Esetleg mindkettő? Azt is számítsd ki, hogy mennyi az az átlag havi jövedelem, ami mindenképpen szükséges annak az életnek a fenntartásához, amiben teljesülnek a számodra fontos kritériumok.

Mindezek után gondold át, hogy milyen rövid és hosszú távú lehetőségeid vannak a munka és a képzések területén. Az összes, számodra releváns lehetőséget szedd össze!

A gyakorlatot érdemes időnként újra és újra megcsinálni, hiszen, ahogy egyre több élet- és munkatapasztalatod lesz, úgy változnak veled és a körülményekkel együtt a fenti faktorok is.

 

A karriercsatorna elkészítése

Ha ez a feladat kész, akkor az elkészült felsorolások, ábrák segítségével készítsd el saját karriercsatornádat! A karriercsatorna egy olyan alagút, ami elöl a legszűkebb, ahol az álomállásod van, innen kiindulva bővül, ahogy beemelsz más lehetőségeket is.

Mi az álomállás? Az, ahol az ISOM-modell minden faktora teljesül, vagyis a pozíció érdekel, értesz is hozzá, lehetőséged van rá, azaz elérhető számodra, és megadja a vágyott élet- és munkakörülményeket is.

A csatorna második állomása az, ahol nem teljesül minden feltétel. Ezeket is írd le! Vedd végig, hogy melyik munkakör esetében melyik faktor nem teljesül, hogy ezáltal priorizálni tudj!

Minden ideális lenne, csak nem tudsz megélni belőle? Ilyen esetben nézd meg, hogy van-e lehetőséged adott munka mellett más kiegészítő kereseti opciókat találni! Vagy minden ideális, csak nem érdekel annyira az adott feladat? Akkor azon gondolkozz el, hogy találsz-e olyan részfeladatot a munkakörben, ami mégis vonzóbbá teszi a munkát!

A végére írd a megélhetési opciókat, azokat a munkákat, amiket akkor kell elvállalni, ha mindenképpen a pénzkereset a prioritás.

Ha ez kész, nézd még át azokat a lehetőségeket, amik érdekelnek, megteremtik a vágyott élet- és munkakörülményeket is, csak hiányzik hozzá az tudásod. Itt érdemes átgondolni, hogy hogyan tudod megszerezni (pótolni) a hiányzó tudást, hogy az „álomállás” felé haladhass.

Levél magunknak gyakorlat

Fogalmazd meg az öt- és tízéves céljaidat, amiket el szeretnél érni! Hova szeretnél eljutni? Írj úgy egy levelet a mostani énednek, mintha öt vagy tíz évvel későbbi éned írná. Részletesen írd le, hogy hogyan élsz, mit csinálsz, milyen munkád van, milyen a családi életed. Ezek kijelölik az irányt, hogy a munka és a magánélet során milyen prioritások mentén tudsz haladni.

Persze – ahogy már korábban is említettük – a mai világban a karrierünk tervezésénél is elengedhetetlenül fontos az agilitás, azaz a változó világhoz való állandó alkalmazkodás. Életed során többször is változhat a kijelölt karriercélod.