Hogyan fogj hozzá a munkakereséshez?

Az egyetem végeztével, de akár már alatta is sokat tehetsz azért, hogy közelebb kerülj karriercéljaidhoz. A diploma megszerzése csak egy a siker sok lehetséges építőköve közül. Ráadásul a siker egy szubjektív fogalom, mindenkinek mást jelent. Úgy lehetsz sikeres, ha tudod, számodra mi számít sikernek, mik a számodra fontos preferenciák, amik elérése elégedetté tesz.  Az életpálya-tervezés során az előtted álló lehetőségek megismerésével és a következmények felmérésével tudsz megalapozottan tervezni. 

Első lépés: a fontos kérdések tisztázása önmagadban

Egy hivatás iránti elköteleződés még gondos tervezés és időben elkezdett felkészülés mellett is számos szorongással teli percet okozhat. A helyzet kapunyitási pánik néven is ismert, és az egyetemről kikerülve a legtöbb diplomás szembesül vele. Könnyebben átvészelhető ez az időszak, ha a vele járó nehézségek nem érnek téged váratlanul.

Az elhelyezkedéshez vezető út összetett, többlépcsős tanulási folyamat. Az álláskereséshez mindenki eltérő, rá jellemző szempontokkal, prioritásokkal és motivációkkal fog hozzá, ám a folyamat során többé-kevésbé ugyanazokat a lépéseket járjuk végig.

Szentelj időt a felkészülésre, önmagad és kiindulási helyzeted megismerésére, célállásod, elvárásaid meghatározására, jövőképed megfogalmazására. Kerülj tisztába saját erősségeiddel és hiányosságaiddal!

Keress kritikusan az álláshirdetések között! 

Nem tudod még, hogy milyen munka való neked?  Fontos, hogy végiggondold, mire vágysz, melyek a számodra elérhető célok számodra, és mindezt a konkrét lehetőségek alapján kritikusan alakítsd! Az álláshirdetések böngészése és feldolgozása nagyon sokat segíthet, hogy felmérd, mi az, ami vonz és mi az, ami taszít? 

Keress az előzetes elképzeléseidnek megfelelő ajánlatokat, és vedd fontolóra, tényleg el tudod-e képzelni magad az adott munkakörben! A valós lehetőségekkel találkozva új információkat szerezhetünk, így sokkal könnyebb felismerni igényeinket, vágyainkat és erősségeinket. 

Ha összegyűjtöttél több olyan pozíciót, ami tetszik, próbáld megkeresni, mi bennük a közös! Így könnyebben megfogalmazhatod, mi a fontos számodra egy munkakörben.  

Néhány segítő kérdés: 

  • Milyen feladatok vonzanak és melyek a kizáró kritériumok?  
  • Milyen szervezeti kultúra szimpatikus és mi az, ahol nem tudod elképzelni magad?  
  • Mik azok a kihívások, amelyekre úgy érzed, készen állsz? 
  • Mi az a felelősségi szint, amit jelenleg még nem szívesen ugranál meg? 

Ezeket meghatározva egyre tisztábban láthatsz, ezáltal folyamatosan szűkítheted az elsőre temérdeknek tűnő lehetőséget. Fald fel a szörnyet, és a kezdeti elveszettség után egyre könnyebb dolgod lesz! 

 

Hol keress?

Ha mindezeket tisztáztad magadban, akkor kezdődhet az álláshirdetések felkutatása. A nyíltan meghirdetett álláspályázatokat több helyen is megtalálhatod. Az online források (pl. hirdetések, hírlevelek, álláskeresői portálok, gyűjtőoldalak, közösségi oldalak, munkáltató saját honlapja) mellett az erre a témára szakosodott szolgáltató szervezetektől (pl. felsőoktatási karrierirodák, iskolaszövetkezetek, tanácsadó cégek és programok, munkaügyi központok, ifjúsági információs irodák, önkormányzatok, munkaerő-közvetítő irodák adatbázisai) is tájékozódhatsz az álláslehetőségekről.

Tájékozódás céljából érdemes ellátogatnod karrier témájú rendezvényekre is (pl. szakmai napok, állásbörzék), mert itt a munkáltatók képviselői mellett sok esetben szakértőkkel is találkozhatsz (pl. önéletrajz-tanácsadás, próbainterjú, kérdőívek, felkészítő tréningek, előadások).

 

A meg nem hirdetett, ún. rejtett álláslehetőségekről elsősorban az ismeretségi köröd segítségével, szakmai fórumokról vagy a munkáltató saját honlapjáról tudsz tájékozódni. Az elhelyezkedési tapasztalatokat figyelembe véve a munkavállalók többsége rejtett állásokon keresztül talált munkát, a rejtett-nyílt álláslehetőségek aránya kb. 80–20%.

Ezeket gondold végig pályázatod leadása előtt

Pályázatod leadása előtt derítsd ki, milyen elvárásokat támaszt a munkáltató a lehetséges jelöltekkel szemben. Ezek lehetnek többé-kevésbé szigorú feltételek, de akár olyanok is lehetnek, amelyek nem kötelező elemek, de előnyt jelentenek a kiválasztás során.

Gondold végig a pozícióval járó munkaköri feladatokat, hogy milyen kompetenciákat igényel a megfelelő ellátásuk. Mérlegeld, hogy a munkáltató mit tud kínálni számodra. Járj utána a technikai részleteknek is (pl. pályázás módja, benyújtandó dokumentumok formája, határidő), tájékozódj potenciális leendő munkáltatódról (munkáltató honlapja, ismeretségi kör, tematikus fórumok).

Mérlegeld, melyik meghirdetett pozíció van összhangban az elvárásaiddal, kompetenciáiddal annyira, hogy érdemesnek tartod megpályázni. Jelentkezési csomagod elkészítése során tartsd szem előtt a leendő munkáltatód nézőpontját is.

Vedd figyelembe, hogy milyen ágazatba, szektorba, illetőleg mekkora céghez jelentkezel, mert ezektől függően eltérő kiválasztási módokkal találkozhatsz.

Gondold végig, büszkeséggel tölt-e el a jelentkezési anyagod: vajon az elkészült dokumentumok alapján Te felvennéd saját magad a munkáltató helyében? Amíg a válasz nemleges, addig el se küldd a jelentkezésed.

Egy időben párhuzamosan több helyre is jelentkezhetsz, azonban tartsd szem előtt, hogy több állás megpályázása esetén külön-külön elkészített anyagokkal tudsz hatékonyan pályázni. 

A jelentkezés elküldése után

Jelentkezési csomagodat a beérkezést követően a munkakör feladatai, profilja, a cég szervezeti kultúrája alapján összeállított előzetes szempontrendszer alapján mérlegelik.

Mielőtt állásinterjúra hívnak, elképzelhető, hogy telefonon is felkeresnek, hogy pontosabban ellenőrizzenek néhány szempontot (pl. nyelvtudás). Maga az állásinterjú munkáltatótól, pozíciótól függően több alkalomból is állhat, és további kiválasztási módszerekkel is kiegészülhet (pl. szakmai tesztek, kompetencia-felmérések, assessment center), hiszen a munkáltató célja minél több és minél megbízhatóbb információ, benyomás szerzése a jelöltekről.

A sikeres állásinterjúk végéhez közeledvén kerül szóba a fizetési igény és lehetőségek egyeztetése, majd a szerződéskötés. Erre szintén tudsz készülni, a megfelelő jogszabályok áttanulmányozásával.

Az állásinterjún kérdezz rá a döntésről szóló értesítés időpontjára! Amennyiben nem került sor az értesítésre a megbeszélt határidőn belül, vedd kezedbe a kezdeményezést, hívd fel a céget és keresd az interjúztatót. Ha nem téged választottak, akkor ragadd meg az alkalmat és érdeklődj, hogy mely területeken nyújtottál kevesebbet az elvártnál.

A munkakeresés maga is munka, aminek a kezdetén az emberben nagy lelkesedés alakul ki: beleéli magát abba, hogy hamar olyan munkát fog találni, amely kihívást jelent számára és érdekes lesz. Azonban a visszautasítások és negatív tapasztalatok hatására a lelkesedés hamar megcsappanhat. Készülj fel, hogy a munkakeresésed elhúzódhat, átlagosan 2–3 hónapot vesz igénybe. 
Ám a visszautasításokkal is hasznos tapasztalatokat gyűjthetsz, melyekből előnyt kovácsolhatsz az újabb jelentkezésekhez. Ha elsőre nem sikerül, ne add fel, minden egyes alkalomból csak tanulhatsz, és rövidesen eljön a te időd is!

 

Mi mindent vegyél még figyelembe, mielőtt elfogadsz egy állást?

A munkahelyen általában próbaidővel kezdesz, amely téged és a munkáltatót is egyaránt véd. Megkezdődik a beilleszkedési folyamat (szervezeti szocializáció), amely során a szervezet kimondott és rejtett szabályait sajátítod el, és integrálódni tudsz a munkatársi közösségbe.

Munkakörnyezeted rendkívül fontos része lesz a mindennapjaidnak, befolyásolhatja hangulatodat, munkáddal való elégedettségedet. Testközelből csak a munka megkezdése után fogsz először találkozni a munkakörnyezettel, ezért érdemes - amennyire lehet - ebben a témában is információt gyűjteni (pl.: az állásinterjú alkalmával), felkészülni, hogy egy-egy állás elnyerése esetén mi vár rád.

Gondold végig, hogy mennyire fontos számodra a beléptetőkártyás, modern dizájnú fém-üveg irodaház, új, gyors munkaeszközökkel! Ilyen jellegű vágyaidat legkönnyebben a multinacionális cégeknél elégítheted ki. Számíts azonban arra, hogy a profi és kényelmes íróasztaloknál igencsak beszabályozott élet vár rád. A multik rengeteg belső előírással (policy) rendelkeznek: öltözékre, kávészünetre, titoktartásra, lifthasználatra stb. Könnyen lehet, hogy be kell tartanod a clear desk policyt, vagy nyáron is hosszú ujjú ingben kell járnod.

A kis- és középvállalkozásoknál viszonylag jó felszereltséggel találkozhatsz, romantikus pesti bérházakba rejtett irodákkal. A hangulatot itt többnyire a főnök személyisége határozza meg. A belső kommunikációtól a munkafolyamatokon át az ügyfélkezelésig és adminisztrációig mindenre rá fogja nyomni a bélyegét a vezető elképzelése és egyénisége. Elsősorban azt kell hát górcső alá venned, hogy a vállalkozás feje és elképzelései szimpatikusak-e számodra vagy sem.

A köz szolgái és az iskolákban dolgozók számíthatnak nagy átlagban a legrosszabb irodai körülményekre – kivétel persze mindegyik ágazatban van –, bár szerencsére már itt is egyre kevesebb a régi, szemromboló monitor és a zörgő PC. A munkaszervezésre általában az évtizedek óta bevált módszerek jellemzőek. Hiába szippantott fel viszonylag sok fiatalt ez a szféra, aki itt helyezkedik el, sokszor kénytelen megküzdeni a rendszerben lévő, rögzült szemléletmódokkal és módszerekkel. Az uralkodó mentalitás, szervezeti dinamika sokszor eltér a XXI. századi trendektől.

A munkaidő tekintetében is akadnak eltérések. Ma divat sokat dolgozni, éjfélkor is e-maileket olvasgatni, sőt, a hétvégét is feláldozni a munka oltárán – mindezt általában kompenzáció nélkül. Míg korábban ez különlegesnek számított, és többnyire a multikra volt jellemző, ma a kis- és középvállalkozásoknál is általános. Sőt, a közszférába is kezd beszivárogni, itt azonban többnyire még nyugodtan pihenhetünk munkaidőnk után.

A kis- és középvállalkozásos és multis túlhajszoltság között talán az a különbség, hogy az előbbinél minden kolléga együtt küzd a cég túléléséért, és ha elbuknak, mindenki az utcára kerül. A multiknál nincs ennyire közvetlen kapcsolat a Magyarországon befektetett munkaórák és a cég globális életben maradása között, így a multis alkalmazott túlmunkája inkább személyes küzdelem a bennmaradásért és felemelkedésért.

A karriertervezési folyamat nem zárul le a beilleszkedéssel vagy a próbaidő leteltével. Fontos odafigyelned arra, hogy munkádban később is, a mindennapok során is megtaláld a helyedet, a kihívásokat, a motivációdat, a fejlődési lehetőségeket, és amennyiben nem így lenne, időben észlelni tudd a jeleket és cselekedni tudj (pl. munkakörbővítés, munkahelyváltás, továbbképzés, új projektek).