Gyakornoki program az AdNovumnál

Milyen tapasztalatokkal gazdagodhatsz, ha az AdNovumnál kezdesz gyakornokként dolgozni? Milyen az, amikor egy dedikált mentor segít, hogy szakmailag minél sikeresebben tudj fejlődni? Mi vár rád egy "ügyfélprojekten"? Mindezeket megtudhatod, ha elolvasod Kriston Ági interjúját, aki tavaly kezdett gyakornokként a cégnél, és azóta már Junior Szoftverfejlesztőként dolgozik mestertanulmányai mellett!

Gyakornoki program az AdNovumnál

Szia Ági! Nagyon köszönjük, hogy elfogadtad a felkérést erre a beszélgetésre. Megtennéd, hogy pár szóban mesélsz magadról?

Sziasztok, Ági vagyok és 2020 tavaszán kezdtem el dolgozni az AdNovmnál a gyakornoki program keretében. Ekkor még mérnökinfó alapszakon tanultam munkatapasztalat nélkül, és szeretettem volna megtalálni azt a munkahelyet, ami megfelelő lenne beindítani a karrierem. Egyszerre voltam izgatott és ideges, amikor elkezdtem dolgozni, mert nagyon új élmény volt, de szerencsére szuperül alakult minden. Ezért is, amikor felajánlotta a cég a gyakornokság végén, hogy felvennének Junior Szoftverfejlesztőnek nem is haboztam elfogadni az ajánlatot!

Mire számíthat az, aki az AdNovumnál kezdi meg a karrierjét?

Összességében elmondható, hogy nem a klasszikus, úgymond kávéfőzős gyakornokokkal találkozhat az ember ennél a cégnél. A program 3-3,5 hónapig tart, ami alatt az ember egyedül is dolgozik egy saját feladaton, majd pedig becsatlakozhat egy ügyfél projektbe, ahol szintén szoftverfejlesztéssel kapcsolatos feladatok lesznek. Mindezt mentorok támogatásával, akik minden szinten sokad adnak szerintem hozzá egy pályakezdő életéhez. Nemcsak szakmai értelemben gondolom így, hanem a munka világában való eligazodásban is kulcsszerepük van.

Említetted, hogy van egyéni projektje a gyakornokoknak és aztán csatlakoznak egy ügyfél projekthez. Mesélnél ezekről?

Az első időszakban egy saját, úgynevezett intern projektet kaptam, amiben sokat segített a mentorom, Olivér. Ez egy Android alkalmazásról szólt, amelyet Kotlinnal kellett elkészítenem. Izgalmas, de kihívásokkal teli projekt volt, mert mindig is érdekelt a mobil app fejlesztés területe, de előtte nem tudtam ilyen mélységeiben elmerülni benne. Olivér segítségével végül sikerült egy működő, használható és szerintem szépre sikerült alkalmazást megalkotnom.

Szerintem az volt ebben a legcsodálatosabb, hogy egy teljesen új technológiával ismerkedhettem meg már a munkám legelején és amellett, hogy önállóan tudtam kódolni, rengeteg hasznos dolgot tanulhattam meg.

És aztán érkezett el az ügyfél projekt ideje. Milyen élmény volt csatlakozni egy szoftverfejlesztő csapathoz először életedben?

Maga az első projekt, ami valódi ügyfélnek is készült, egy teljesen új élmény volt a számomra, hiszen egy csapatban kellett napi szinten együttműködnöm a kollégáimmal. Itt kezdtem igazán megérteni például mennyire jó is a Git például ezekhez a feladatokhoz. kezdetben kisebb bugfixinghez kötődő feladatokat kaptam és haladtunk az egyre bonyolultabb taskok irányába. Mindezt persze a saját tempómban csinálhattam, folyamatos mentorálás mellett, ami nagyon kényelmes ütemet adott a fejlődésemnek.

Ha röviden össze kéne foglalnod, akkor miért éri meg az AdNovumnál gyakornokoskodni?

Én nagyon imádtam, hogy ennyire sokat tudtam tanulni az egész program során. Bátran mondhatom, hogy az első naptól kezdve ezt éreztem. Nagyon jó környezetben kezdhettem el dolgozni, mindehhez pedig modern technológiák, jó fej mentorok és kollégák társultak. Ha pedig a legfontosabbat kéne kiemelnem, az a mentorálás. Elképesztően sokat jelentett, hogy nem csak a feladataim lettek komplexebbek az idő előrehaladtával, hanem ehhez megkaptam a támogatást és a szakmai segítséget is a cégtől. Ennek köszönhetően sokkal többet tanultam a munkám során, és nem is tudok elég hálás lenni ezért az időszakért az AdNovumnak. Ahogy pedig már az interjú elején is említettem azóta tovább folytatódott az utam junior szoftverfejlesztőként a vállalaton belül. Persze ez valamennyire változást hozott, de ami fontos megmaradt: izgalmas feladatok, jó fej emberek és egyéni időbeosztás.