fbpx
Karrierközpont
Slider

Felmondási védelem

A munkaviszony megszüntetés jogszerűségének további feltétele, hogy a munkavállaló ne álljon felmondási védelem alatt.

Felmondási védelemnek két formáját különböztethetjük meg:

  • felmondási tilalom
  • felmondási korlátozás

Felmondási tilalom alatt álló munkavállaló munkaviszonya munkáltatói felmondással nem szüntethető meg, amíg ez a védelem fennáll. Így például a várandósság, gyermek nevelése céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a szülési szabadság ideje alatt ilyen védelem illet meg minket munkavállalóként.

Ezzel szemben a felmondási korlátozás esetén a munkaviszony valamilyen többletfeltétel teljesülése esetén megszüntethető. Ilyen korlátozás vonatkozik pl. az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 éven belüli életkorban lévő munkavállalókra, vagy azokra az anyákra, gyermeküket egyedül nevelő apákra, akiknek gyermeke nincs 3 éves és nem veszik igénybe a fizetés nélküli szabadságot.

Fontos tudni, hogy a betegség miatti keresőképtelenség nem jelent felmondási korlátozást, mivel ezen időszak alatt is lehetőség van a felmondás átadására, a felmondási idő azonban csak ennek az időszaknak a lejártát követően kezdődhet.

Ezt olvastad már?

Speciális karriermenedzsment: Az álláskeresés lépései (Speciális karriermenedzsment I.)

A Fogyatékosügyi Központ, a PPK és a Szolgáltató Központ együttműködésének köszönhetően Speciális Karriermenedzsment kurzussal bővült repertoárunk. A kurzusra kizárólag speciális szükségletű, fogyatékossággal élő hallgatók jelentkezhetnek, akik előzetesen regisztráltak a kari fogyatékosügyi koordinátoruknál. Fő célkitűzésünk, hogy azoknak is segítséget nyújtsunk karrierjük tervezéshez és a jövőbeni munkavállaláshoz, akik speciális helyzetük miatt különleges szükségletekkel rendelkeznek. Tovább ›»

Végkielégítés

Munkavállalóként végkielégítésre vagyunk jogosultak, ha munkaviszonyunk a munkáltató felmondása, jogutód nélküli megszűnése vagy a munkáltató személyében bekövetkező jogállásváltozás következtében szűnik meg, illetve ha a munkaviszonyunkat azonnali hatályú felmondással szüntetjük meg. Tovább ›»

Próbaidő

A próbaidő az egyik leggyakrabban alkalmazott elem a munkaszerződésekben, és ez az, ami sok esetben visszaélésekre ad alapot. A próbaidő, mint ahogyan az elnevezéséből is következik lehetőséget biztosít a munkavállalónak és a munkáltatónak, hogy megismerjék egymás képességeit, elvárásait, végső soron, hogy kipróbálják egymást. Tovább ›»

Munkaszerződés

A munkaszerződésed az elsődleges dokumentum, ami egyrészt létrehozza a munkaviszonyt, másrészt meghatározza az alapvető jogaid és kötelezettségeid a munkaviszonyod kapcsán. Tovább ›»

Tipikus és atipikus munkaviszonyok

Gyakran találkozhatsz azokkal a kifejezésekkel, hogy tipikus, illetve atipikus munkaviszony. Tipikusnak általános munkarend szerinti teljes munkaidős (azaz hétfőtől péntekig napi 8 óra) munkaviszonyt tekintjük, a változó világ igényei azonban új foglalkoztatási formák megjelenéséhez vezettek, amelyek ugyan munkaviszonynak minősülnek, de egy-két lényegi ismérvükben eltérnek a munkaviszony klasszikus képétől. Tovább ›»