fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Európából jöttem…

Idén második alkalommal fogadott külföldi vendégeket az ELTE Karrierközpont, a 2014. június 23–27. között megrendezett „Erasmus Staff Week” nemzetközi program keretében. Az ELTE Rektori Hivatal Nemzetközi Képzési és Mobilitási Osztálya immár ötödik alkalommal látta vendégül európai partneregyetemeinek képviselőit az „Erasmus Staff Week” keretében. A Karrier szekció tagjai ezúttal Németországból, Csehországból, Törökországból, Ausztriából, Olaszolszágból és Angliából érkeztek.

A kilenc résztvevőnek egy háromnapos intenzív tréninggel készült a Karrierközpont. A vendégek között akadt olyan, aki immáron 20 éve aktív karrieres és olyan is, akinek az egyetemén még nincs karrier szolgáltatás. Az eltérő nézőpontok és intézményi lehetőségek biztosították, hogy olyan legjobb gyakorlatokat ismerjünk meg, amelyekből minden ország küldötte tud valami hasznosat hazavinni, átadni kollégáinak.

A szakmai program keretében négy, minden partner számára igen aktuális témát jártunk körbe: forrásbevonás, öregdiákok, hallgatók motiválása, szolgáltatási kínálat. Ezen belül is részletesebben foglalkoztunk az Alumni-tagok toborzásával, hasznos tudásuk és kapcsolataik visszaforgatásával a jelenlegi hallgatók felé, valamint a mostani hallgatóság elérésével és motiválásával.

Meg kellett állapítani, hogy a karrierközpontok nem egyedi nehézségekkel állnak szemben. Szinte minden felvetett kérdéskörre egyezményes nemzetközi bólogatás volt a válasz. Nem mindenre találtunk megoldást, de új ötletekkel mindannyian gazdagodtunk. Csak hogy néhányat említsünk: a brnoi egyetemen pl. az állásbörzén a hallgatók színes karszalagokat viselnek, amivel jelzik, mely szakterület iránt érdeklődnek, a toursi képviselők elmondták, hogy éppen nagy átalakulás előtt állnak, mert hamarosan indul a start-up/saját vállalkozás támogatása projektjük, melyben a hallgatók nem csak szemléletmódot tanulhatnak, de konkrét segítséget is kapnak vállalkozásuk indításához, Velencében pedig a helyi és olasz vállalkozóknak külön állásbörzét szerveznek és egy másikat a nemzetközi vállalatoknak.

A szekció munkáját tréningfeladatokkal gazdagítottuk, csoportmunkára és közös gondolkodásra késztettük őket. Így a 3 nap végeredményeként a résztvevők fel tudtak mutatni két őszvégi állásbörzét, a különböző célcsoportok elérési útjaival, részletes kínálati palettával és kreatív ötletekkel.

Érdekességként hatott a külföldi vendégeink számára az ELTE-n már megszokott kredites Karriermenedzsment kurzusok ötlete. Kíváncsian várták a titkot, hogy hogyan motiválunk Alumni-tagokat és szinte megdöbbentek néhányan, hogy az ELTE-identitás és a büszkeség az ELTE-s évekre ilyen erősen él egyetemünkön. Igen sokáig folyt a társalgás a sikeresen indult önkéntesség kurzus részleteiről, valamint a már negyedszerre megrendezett virtuális állásbörze működéséről. Jövőre reméljük újabb nemzetközi kapcsolatokra tehetünk szert és még több jó gyakorlatot oszthatunk meg egymással.

*tz