ELTE Sikerek: Tardos Éva

Amerikából jöttem, mesterségem címere: a játék! Hírneves, az ELTE falai közül kikerült alumnusok beszélnek munkásságukról és jelen törekvéseikről, ELTE-s kötődésükről, valamint sikerről, értékekről és karrierépítésről azon előadás-sorozaton, amelyet ,ELTE Sikerek címmel rendez az Alumni Központ. Következő előadónk 2020. február 19-én Tardos Éva (TTK '81), matematikus. Karrier – Értékek – Egyetem – Élet külföldön – Matematika – Játék.

ELTE Sikerek: Tardos Éva

Tardos Éva 1957-ben, Budapesten született. A Móricz Zsigmond Gimnázium matematika szakos osztályába járt, majd 1981-ben az ELTE matematika szakát végezte el. Az egyetem után a TÁKI-ban (Távközlési Kutató Intézetben) helyezkedett el mint kutató. 1984-ben egyetemi doktori, majd 1987-ben kandidátusi címet szerzett. 1984–85-ig Bonnban élt. Humboldt-ösztöndíjjal a Bernhard Korte Diszkrét Matematika Intézeteben, majd 1986-87 a berkeley-i Matematikai Intézetben dolgozott ösztöndíjjal. Hazatérve az ELTE Számítógéptudományi Tanszékén kapott állást. A Berkeley évei alatt ismerkedett meg David Shmoysszal, az MIT oktatójával, leendő férjével. 1987-től két évig vendégoktató az MIT matematika tanszékén, majd 1989-től a Cornell Egyetemen tanít. 2006-2010 között tanszékvezető volt a Cornell Számítógép Tudományi Tanszékén.

Tardos a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, továbbá rendes tagja az Amerikai National Academy of Engineering-nek, National Academy of Sciences-nek, és az American Academy of Arts and Sciencesnek. Több tudományos díjat kapott munkásságáért, többek között az IEEE John von Neumann Medalt 2019-ben, és a Gödel-díjat 2012-ben.

Matematikán belül többször váltott témát. A doktoriját matroidok optimalizációjáról, a kandidátusi értekezését erősen polinomiális algoritmusokról írta. Utána évekig közelítéses algoritmusokon dolgozott, mindkét témában, elsősorban hálózati folyamok és más kombinatorikus optimalizációs problémák játszottak vezető szerepet. Az utóbbi évben játékelmélettel foglalkozott, és a játékelmélet és a gépi tanulás határterületével.

Időpont: 2020. február 19. (szerda) 18:30 óra
Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna (1053 Budapest Egyetem tér 1–3.)

REGISZTRÁCIÓ