fbpx
Karrierközpont
Slider

Diákhitel törlesztésről egyszerűen

Mikortól? Mennyit? Hogyan? Ezek a kérdések biztosan felmerülnek azokban a hallgatókban, akiknek hamarosan el kell kezdeniük a Diákhitel törlesztését. Segítségként összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mik az első lépések, ha vége az egyetemnek/főiskolának?

1. Ha valakinek megszűnik a hallgatói jogviszonya, akkor ezt a megfelelő nyomtatványon (www.diakhitel.hu/hallgatoi-jogviszony-megszunese. php) be kell jelentenie a Diákhitel Központnak (a hallgatói jogviszony megszűnésének pontos dátumát mindenki a tanulmányi osztályon tudhatja meg)

2. A hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától el kell kezdeni a Diákhitel visszafizetését. (pl. ha június 26-án szűnik meg a jogviszony, akkor október 1-jétől kell elkezdeni a törlesztést)

Hogyan kell törleszteni?

Törleszteni csak átutalással lehet a következő számlaszámra: 10032000- 01800126 (minden hónap 5-ig kell beérkeznie a pénznek). A közlemény rovatba be kell írni a nyolcjegyű szerződésszámot, az azonosíthatóság érdekében. Mennyit kell törleszteni? Az első két évben a minimálbér alapján kell törleszteni, annak 6%-át, ami 2011- ben 4410 Ft havonta. Ha valaki költségtérítésesként felvette a mindenkori legmagasabb összeget (2011-ben havi 50 ezer, korábban havi 40 ezer forintot), akkor a havi törlesztőrészlete a minimálbér 8%-a, ami 2011-ben 5880 Ft. A harmadik évtől jövedelemarányossá válik a törlesztés. Mindenkit december 15-ig levélben értesítenek majd a következő évben aktuális törlesztő részletéről.(ezért fontos az esetleges – pl. koliból albérletbe – lakcímváltozás bejelentése, hogy minden törlesztő megkapja a levelet)

Hogy működik az előtörlesztés?

Bármikor, bármennyit díjtalanul lehet a kötelezőnél többet fizetni, vagyis előtörleszteni. Ezzel szabályozható a törlesztés futamideje.

Az előtörlesztésről minden elolvasható itt:

www.diakhitel.hu/elotorlesztes.php

További részletek a törlesztésről itt:

http://www.diakhitel.hu/tudnivalok-a-torlesztesrol.php

Ezt olvastad már?

Diákhitel: pénzügyi megoldás rád szabva

Nagyfokú szabadság, önállóság, óriási felelősség: ez mind az egyetemi éveket jelenti, melyek akkor lesznek igazán emlékezetesek, ha tudatosan kezeled idődet és pénzügyeidet. A felsőoktatásban eltöltött éveid számos kiadással járnak, érdemes időben kalkulálnod mindezzel, hogy a tanulásra és élménygyűjtésre is elegendő energiád maradjon. Tovább ›»