fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Csak semmi pánik!

Mindenek előtt gondold végig, érdemes-e izgulnod és mikor? A vizsgaírás közben, vagy már a felkészülés alatt is görcsben áll a gyomrod? Meg kell vizsgálnod, hogy nyugodtabb akarsz lenni, vagy nyugodtabbnak akarsz tűnni? Tünetkezelésre van szükséged vagy valami mély változást kell eszközölni a szokásaidat tekintve? Milyen a személyes stílusod stresszkezelés terén. Milyen a saját izgulási szinted, milyen technikát, mikor kell bevetni?

A félév utolsó „Hogyan tovább” előadásával már a vizsgaidőszakra hangolódtunk, és próbáltunk megoldást találni Limpár Imre segítségével a stresszes helyzetekre. Minden előadáson a gyakorlati megoldásokra törekedtünk, csak úgy, mint most is. Több mint 40 olyan tippet, trükköt sorakoztattunk fel, ami csökkentheti az izgulást.

Ha hosszú távra tervezel, vagy mélyebb változásra van szükség, akkor érdemes megfigyelned magad stressz közben! Egy hangfelvétel könnyen elárulja, mikor remegett meg valóban a hangod vagy mikor vált az előadásod unalmassá. Önmagad tanára tudsz lenni, és rendszeres prezentációknál, sorozatos interjúknál sokat tudsz így tanulni.

Tudatosan készülj a vizsgákra/ interjúkra. És mint a sportolók, ne csak a tantárgyból készülj, hanem mentálisan is trenírozd magad! Már a kézfogás is lehet egy kardinális kérdés. Akár egy barátoddal, légzésgyakorlatokkal próbáld el a jelenetet, amint meglátod Dr. Prof. Nagyonmindenttud tanár urat.

Nem szabad a régebbi sérelmeidre gondolni. A puffogásra, bánkódásra szánj fix időpontot, helyet, hogy ne ebbe öld az energiáidat. Pl. csütrötök este 7-9-ig ér kiengedni a fáradt gőzt és pukkadozni, de a többi idődben a hatékonyságra törekedj! A pozitív mementók erőforrásként szolgálhatnak. Írd  fel a pozitív életmozzanatokat, életed 10 legjobb napját, hogy szó szerint legyen mihez nyúlni a nehéz percekben.

Készülj a vizsgára egy extra példatárral. Sorakoztass fel olyan kérdéseket magadnak, amik simán elhangozhatnak. Ne érjen odabent meglepetés! Ugyanígy fontos, hogy fel tudod-e ismerni a vatta kérdéseket (amik nem fontosak, csak rávezető jellegűek, vagy időkitöltőek) és a valódi kulcskérdéseket (amik nélkülözhetetlenek a tantárgy és az oktató számára). Ha minden kötél szakad, akkor gondolj arra, hogy te is kérdezhetsz! Kérdezz vissza! „Milyen értelemben?” – ezzel elérheted, hogy más megvilágításban lásd a dolgokat.

Próbálj perspektívát váltani. Nézd az ő szemszögéből a helyzetet. Vagy keretezd át az egész szituációt. Nézd azt, hogy mi újat hozott. Mondj magadnak valami újat, és ne szajkózd a korábbi negatívumokat.

Segíthetnek a babrálható dolgok pl. a stresszlabda, vagy egy letojom tabletta (egy szőlőcukor). Jó, ha valami olyasmi van nálad, amiben hiszel, ami akár mindig nálad van és nem a szerencsebugyidról van szó, ami éppen a vizsga reggelén a szennyeskosár alján volt.

Öltözz kényelmesen. Érezd jól magad a bőrödben. Mosolyogj, ha van szemüveged, vedd fel (okosnak tűnnek a szemüveges emberek!).

Sok sikert minden megmérettetésedhez!

Ezt olvastad már?

A motivációs levél felépítése

A motivációs levelet az önéletrajzhoz képest személyesebb hangvétel jellemzi. A jó motivációs levél megvilágítja az olvasó számára a jelölt alkalmasságát a pozíció betöltésére, valamint bemutatja motivációs hátterét, jövőbeli elképzeléseit. Tovább ›»

4 +1 érv a karrier-tanácsadás mellett

Az egyetemi évek során szinte mindenkivel előfordul, hogy elbizonytalanodik a jövőjét illetően. A nekem legmegfelelőbb szakon tanulok? Mit fogok kezdeni a diplomámmal? Hol fogok elhelyezkedni? Mit kell tennem, hogy elérjem a céljaimat? Ha bizonytalan vagy abban, merre vezet az utad a munkaerőpiacon, vagy konkrét kérdéseid vannak, esetleg visszacsatolást szeretnél, hogy jó úton haladsz-e, gyere el ingyenes karrier-tanácsadásunkra, hogy tisztábban lásd, mi vár rád és hogy Te mit tehetsz azért, hogy elérd a kitűzött célt! Ne feledd, már az egyetem első éveiben hasznodra válhat, ha előre gondolkozol! Most megmutatjuk, miért. Tovább ›»

Végkielégítés

Munkavállalóként végkielégítésre vagyunk jogosultak, ha munkaviszonyunk a munkáltató felmondása, jogutód nélküli megszűnése vagy a munkáltató személyében bekövetkező jogállásváltozás következtében szűnik meg, illetve ha a munkaviszonyunkat azonnali hatályú felmondással szüntetjük meg. Tovább ›»

Próbaidő

A próbaidő az egyik leggyakrabban alkalmazott elem a munkaszerződésekben, és ez az, ami sok esetben visszaélésekre ad alapot. A próbaidő, mint ahogyan az elnevezéséből is következik lehetőséget biztosít a munkavállalónak és a munkáltatónak, hogy megismerjék egymás képességeit, elvárásait, végső soron, hogy kipróbálják egymást. Tovább ›»

Munkaszerződés

A munkaszerződésed az elsődleges dokumentum, ami egyrészt létrehozza a munkaviszonyt, másrészt meghatározza az alapvető jogaid és kötelezettségeid a munkaviszonyod kapcsán. Tovább ›»

Karriertükör 2013

Az ELTE Karrierközpont tapasztalt szakértőinek közös munkájaként immár negyedik alkalommal gyűjtöttük csokorba számodra a legfontosabb tudnivalókat, amelyek közelebb visznek a megfelelő állás megtalálásához. Bízunk abban, hogy az általunk hasznosnak vélt alapvető információk teljesebb képet nyújthatnak számodra a tudatos karriertervezés, valamint a munka világába történő sikeres belépés terén. Tovább ›»

Az EURES-ről

Az Európai Unió 1993-ban hozta létre az EURES elnevezésű európai állásközvetítő rendszert (EURopean Employment Services), amelynek célja a munkaerő közvetítése az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben. Tovább ›»

Munkavállalási lehetőségek az Európai Unióban

Az uniós csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a Csatlakozási Szerződésben rögzített módon a „tizenötök” a 2004-ben csatlakozott tíz tagállammal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem az adott nemzeti szabályozásukat alkalmazzák. Tovább ›»

Önkéntesség

Alapvető emberi igényünk úgy segíteni, hogy ne várjunk érte cserébe semmit. De hogy nem is kapunk érte semmit, az nem igaz, hiszen minden másokért tett munka valamilyen formában megtérül. Tovább ›»

Merre tovább a diploma birtokában?

Új helyzet előtt állnak a továbbtanulók. Azon kell gondolkozniuk, hogy a három évbe sűrített alapképzési programot gyakorlati munkával, vagy alaposabb elmélyülést biztosító mesterképzési programmal folytatják. Ezt a döntést tovább bővíti az a lehetőség, hogy a hallgatók BA diplomájuk birtokában egész Európában szemezgethetnek a kapcsolódó MA programok kínálatából. Tovább ›»

Frissdiplomásokkal szembeni munkaadói elvárások

Munkakeresőként, leendő munkavállalóként érdemes és fontos tudnod, hogy mit is várnak tőled a munkaadók. Ez természetesen szakmánként, szakterületenként, munkahelyenként változhat, de vannak olyan alapvető képességek és képzettségek, amik a munkakeresés és a munkában való sikeres helytállás alapvető feltételei. Mik lehetnek ma ezek az alapvetően fontos készségek, képességek, kompetenciák? Tovább ›»

Béralku

A leendő munkaadónak minden esetben van egy elképzelése, hogy mennyit szeretne adni a munkavállalóinak, de fontos, hogy felkészülten válaszolj a kérdésre, interjú előtt tájékozódj az adott státusz kapcsán kapható jövedelemről , emellett mérlegeld, hogy mi az a fizetés, ami reális, és amiért elvállalod a munkát. Tovább ›»

A siker tervezhető 5.0 – Erőforrásaink leltára némi én-erősítéssel fűszerezve

A második félévben is itt a Hogyan tovább? előadássorozat Limpár Imrével! Első alkalommal rögtön egy olyan témával kezdünk, amely a közönség igényeit szeretné kielégíteni, hisz sokan kérdeztetek az elmúlt előadásokon az önbizalom növelésről, én-erősítésről. Így ezúttal az erőforrások feltérképezését vesszük górcső alá. Tovább ›»

Győzd le a lámpalázat!

Nyakadon a vizsgaidőszak és egyre inkább stresszelsz? A szóbeli vizsgákon rendszeresen lámpalázad van? Gyomorgörccsel mész állásinterjúra? December 16-án, a „Hogyan tovább?” című előadássorozat keretein belül arra keressük a választ, hogy legyőzhető-e a lámpaláz. Gyere el és tanuld meg kezelni a stresszhelyzeteket! Tovább ›»