fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Béralku

A leendő munkaadónak minden esetben van egy elképzelése, hogy mennyit szeretne adni a munkavállalóinak, de fontos, hogy felkészülten válaszolj a kérdésre, interjú előtt tájékozódj az adott státusz kapcsán kapható jövedelemről , emellett mérlegeld, hogy mi az a fizetés, ami reális, és amiért elvállalod a munkát.

Az egy-egy állásnál megszerezhető jövedelem nagysága, összetétele változó, függ a régiós munkaerő-piaci helyzettől, a végzettségtől, valamint a munkáltató jellegétől is (közszféra, nonprofit szektor, versenyszféra). Lényeges tisztáznod a betöltendő pozíció által ellátott munkakör minőségét, nagyságát, a munkakörülményeket és a viselt felelősség mértékét, mert a jövedelem az adott feladat elvégzéséért jár. A döntés során érdemes mérlegelned a béren kívüli juttatások jellegét és mértékét is, mert ez is befolyásolhatja, hogy elfogadod-e a fizetési ajánlatot. A végső döntés előtt kérhetsz gondolkodási időt.
A divatszakmák kivételével a munkaerőpiacon a pályakezdői fizetések körében nincsenek nagy ingadozások – legalábbis a kézhez kapott összegek tekintetében. A fizetés megítélésénél mindig figyelembe kell venni – sajnos –, hogy hány százaléka van bejelentve, milyen juttatási csomaggal egészül ki, és hogy milyen ütemű növekedéssel számolhatunk a pályán eltöltött évek során. Mindent összevetve fizetés terén a nemzetközi szabványok alapján dolgozó vállalatoknál a legjellemzőbb, hogy szabályosan bejelentik az alkalmazottaikat, értékelhető juttatási csomagokkal igyekeznek motiválni őket, és a szamárlétra szintjei között jelentős anyagi ugrásokat garantálnak.
A közszolgák és közalkalmazottak szintén legálisan bejelentett bérre számíthatnak – ami fontos, ha például GYED-et vagy nyugdíjat akar kapni egyszer az ember –, de a juttatási csomagok és a fizetések emelkedési üteme nem túl hívogató. Ha közhivatali dolgozó vagy tanár lesz valaki, a bértáblázatok alapján akár első munkanapján kiszámolhatja, hogy hozzávetőlegesen mennyit fog keresni 60-65 évesen, ha kifutja állami alkalmazotti életpályáját.A kis- és középvállalkozásoknál a legrosszabb a helyzet a fizetések legális voltát illetően, hiszen a bérköltség elviselhetetlen terheket ró a vállalkozásokra. A kis- és középvállalkozásoknál sajnos azzal kell számolni, hogy alacsony bejelentett havi fix mellett kézbe kapja az ember a maradékot. Ezek a fekete summák nem feltétlenül rosszak, de mindenképpen törvénytelenek és bizonytalanok.
Konkrét összegekkel dobálózni felelőtlenség lenne, de általánosságban elmondható, hogy egy multinál elhelyezkedő – nem IT-s – pályakezdő, egy KKV-nál debütáló, illetve egy közszolgaként vagy tanárként elhelyezkedő frissen végzett, munkatapasztalattal nem rendelkező munkavállaló bére nagyjából egy szinten mozog.

Ezt olvastad már?

A motivációs levél felépítése

A motivációs levelet az önéletrajzhoz képest személyesebb hangvétel jellemzi. A jó motivációs levél megvilágítja az olvasó számára a jelölt alkalmasságát a pozíció betöltésére, valamint bemutatja motivációs hátterét, jövőbeli elképzeléseit. Tovább ›»

4 +1 érv a karrier-tanácsadás mellett

Az egyetemi évek során szinte mindenkivel előfordul, hogy elbizonytalanodik a jövőjét illetően. A nekem legmegfelelőbb szakon tanulok? Mit fogok kezdeni a diplomámmal? Hol fogok elhelyezkedni? Mit kell tennem, hogy elérjem a céljaimat? Ha bizonytalan vagy abban, merre vezet az utad a munkaerőpiacon, vagy konkrét kérdéseid vannak, esetleg visszacsatolást szeretnél, hogy jó úton haladsz-e, gyere el ingyenes karrier-tanácsadásunkra, hogy tisztábban lásd, mi vár rád és hogy Te mit tehetsz azért, hogy elérd a kitűzött célt! Ne feledd, már az egyetem első éveiben hasznodra válhat, ha előre gondolkozol! Most megmutatjuk, miért. Tovább ›»

Csak semmi pánik!

Mindenek előtt gondold végig, érdemes-e izgulnod és mikor? A vizsgaírás közben, vagy már a felkészülés alatt is görcsben áll a gyomrod? Meg kell vizsgálnod, hogy nyugodtabb akarsz lenni, vagy nyugodtabbnak akarsz tűnni? Tünetkezelésre van szükséged vagy valami mély változást kell eszközölni a szokásaidat tekintve? Milyen a személyes stílusod stresszkezelés terén. Milyen a saját izgulási szinted, milyen technikát, mikor kell bevetni? Tovább ›»

Végkielégítés

Munkavállalóként végkielégítésre vagyunk jogosultak, ha munkaviszonyunk a munkáltató felmondása, jogutód nélküli megszűnése vagy a munkáltató személyében bekövetkező jogállásváltozás következtében szűnik meg, illetve ha a munkaviszonyunkat azonnali hatályú felmondással szüntetjük meg. Tovább ›»

Próbaidő

A próbaidő az egyik leggyakrabban alkalmazott elem a munkaszerződésekben, és ez az, ami sok esetben visszaélésekre ad alapot. A próbaidő, mint ahogyan az elnevezéséből is következik lehetőséget biztosít a munkavállalónak és a munkáltatónak, hogy megismerjék egymás képességeit, elvárásait, végső soron, hogy kipróbálják egymást. Tovább ›»

Munkaszerződés

A munkaszerződésed az elsődleges dokumentum, ami egyrészt létrehozza a munkaviszonyt, másrészt meghatározza az alapvető jogaid és kötelezettségeid a munkaviszonyod kapcsán. Tovább ›»

Karriertükör 2013

Az ELTE Karrierközpont tapasztalt szakértőinek közös munkájaként immár negyedik alkalommal gyűjtöttük csokorba számodra a legfontosabb tudnivalókat, amelyek közelebb visznek a megfelelő állás megtalálásához. Bízunk abban, hogy az általunk hasznosnak vélt alapvető információk teljesebb képet nyújthatnak számodra a tudatos karriertervezés, valamint a munka világába történő sikeres belépés terén. Tovább ›»

Az EURES-ről

Az Európai Unió 1993-ban hozta létre az EURES elnevezésű európai állásközvetítő rendszert (EURopean Employment Services), amelynek célja a munkaerő közvetítése az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben. Tovább ›»

Munkavállalási lehetőségek az Európai Unióban

Az uniós csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a Csatlakozási Szerződésben rögzített módon a „tizenötök” a 2004-ben csatlakozott tíz tagállammal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem az adott nemzeti szabályozásukat alkalmazzák. Tovább ›»

Önkéntesség

Alapvető emberi igényünk úgy segíteni, hogy ne várjunk érte cserébe semmit. De hogy nem is kapunk érte semmit, az nem igaz, hiszen minden másokért tett munka valamilyen formában megtérül. Tovább ›»

Merre tovább a diploma birtokában?

Új helyzet előtt állnak a továbbtanulók. Azon kell gondolkozniuk, hogy a három évbe sűrített alapképzési programot gyakorlati munkával, vagy alaposabb elmélyülést biztosító mesterképzési programmal folytatják. Ezt a döntést tovább bővíti az a lehetőség, hogy a hallgatók BA diplomájuk birtokában egész Európában szemezgethetnek a kapcsolódó MA programok kínálatából. Tovább ›»

Frissdiplomásokkal szembeni munkaadói elvárások

Munkakeresőként, leendő munkavállalóként érdemes és fontos tudnod, hogy mit is várnak tőled a munkaadók. Ez természetesen szakmánként, szakterületenként, munkahelyenként változhat, de vannak olyan alapvető képességek és képzettségek, amik a munkakeresés és a munkában való sikeres helytállás alapvető feltételei. Mik lehetnek ma ezek az alapvetően fontos készségek, képességek, kompetenciák? Tovább ›»