fbpx
Karrierközpont
Slider

Az EURES-ről

Az Európai Unió 1993-ban hozta létre az EURES elnevezésű európai állásközvetítő rendszert (EURopean Employment Services), amelynek célja a munkaerő közvetítése az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben.

Az EURES legfontosabb feladatai: Információnyújtás és tanácsadás a külföldön elhelyezkedni szándékozó munkavállalók számára az EGT országaiban fellelhető munkalehetőségekről, valamint a munkavállalás és megélhetés körülményeiről, segítségnyújtás munkáltatók részére a külföldi munkaerő-toborzáshoz adatbázis-kiépítés. Az EURES adatbázis nem európai szinten működtetett, hanem a nemzeti adatbázisokat összekötő, azokhoz hozzáférést biztosító rendszer. Az EURES hazai irányítása és koordinálása a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) irányítása alatt álló Foglalkoztatási és Szociális Hivatal feladata. A számítógépes munkaerő-közvetítési rendszer három alappillére: az adatbázis, az EURES-tanácsadók és az informatikai rendszer. Amit fontos tudnod, hogy az EURES szolgáltatásai ingyenesek! Az EURES honlapja, ahol megtalálod a tanácsadók nevét (régiós szinten), valamint elérhetőségeiket: http://eures.europa.hu.
Az európai típusú vagy Europass önéletrajz Az EU-ban egységes forma (2005-ben fejlesztették ki), az interneten 27
nyelven érhető el az alapdokumentum. Egyre népszerűbb a munkáltatók körében, részletes információkat ad szakmai tevékenységről, általános kompetenciákról. Előnye, hogy rendkívül rugalmas, ráadásul az egységes sablon megkönnyíti az önéletrajz megírását. Tartalma megegyezik az általánosan használt önéletrajzokéval, kiegészítve azt további információkkal. Az EU önéletrajz nyolc pontból áll [személyes adatok, kívánt munkakör és foglalkozási terület, szakmai tapasztalat, tanulmányok, nyelvtudás, egyéni készségek és kompetenciák, további információk (pl. referenciák), mellékletek], melyek igény szerint bővíthetők, illetve szűkíthetők. Az EUROPASS önéletrajzsablon megegyezik az európai uniós önéletrajzzal, mintát a kiadvány mellékletében találsz!
Európai nyelvi útlevél (EUROPASS nyelvi útlevél) A nyelvi útlevél célja a megfelelő nyelvismeret, az adott nyelv alkalmazásának, használatának bemutatása, amely elengedhetetlen feltétele az Európai Unióban történő munkavállalásnak. Formáját az Európa Tanács fejlesztette ki. A nyelvi útlevél egy, a gyakorlati nyelvtudást kijelölő, önértékelési dokumentum, amelyben a megszokottnál sokkal részletesebben feltüntethető mind az iskolában, mind pedig az iskolán kívül szerzett nyelvtudás, nyelvismeret. A nyelvi útlevél nem vizsgához kötött, így bármikor egyszerűen frissíthető az aktuális nyelvtudásnak megfelelően – természetesen a már megszerzett nyelvvizsgáidat fel tudod tüntetni benne. A nyelvi útlevél lehetőséget ad arra – az Unióban egységes érékelési rendszer szerint –, hogy szövegértés, beszéd és írás kategóriákban írd le tudásodat.
A használható szintek:
• alapszintű felhasználó (A1, A2)
• önálló felhasználó (B1, B2)
• mesterfokú felhasználó (C1, C2)