Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

„Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat keretében az egyetem nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg az ELTE Alumni tagjai. Idén az éves Füvészkerti sétára online és/vagy élőben kerül sor június 6-án szombaton 14:00 órától. A szakvezetés ingyenes, személyes részvétel esetén az Alumni Kártya kedvezménnyel megvásárolható belépőjegy díja 800 Ft. A vezetést Papp László botanikus fogja tartani.

Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

Az ELTE Füvészkertje az egyik legrégebbi közép-európai botanikus kert, mely ma az Egyetem által 1847-ben vásárolt Festetics-telken áll. A kert elődjét még a Nagyszombati Egyetemen létesítették 1771-ben, és oktatási-kutatási célokat szolgált: az orvos- és gyógyszerészképzést segítette, de emellett a magyar flóra kutatása is a feladatai közé tartozott. Az Egyetem Budára kerülésével a Füvészkert folytatta működését – előbb Budán, majd Pestre költözött a Ferencesek kolostorkertjébe, később pedig a Múzeum körútra. 1847-től pedig a mai helyén működik: ekkor költöztették az Illés utcába József nádor támogatásával.

A területen ma több épület található: egyik közülük a feltehetően Pollack Mihály által tervezett egyemeletes, kora klasszicista vadászkastély (ma az igazgatóság, a könyvtár és az irodák találhatók itt), mely már a telek megvételekor is itt állt. A 19. század második felében a Klinikák építése miatt ugyan a Füvészkert mérete csökkent, de nagyarányú fejlődésnek is indult: 1864–65-ben felépült a Pálmaház, 1893-ban pedig az országban ma is egyedülálló Victoria-ház.

A szakvezetés ingyenes, az alumni kedvezménnyel megvásárolható belépőjegy 800 Ft. Az online vezetésre regisztrálóknak június 6-án e-mailben el fogjuk küldeni az esemény felvételének linkjét.

A program regisztrációköteles.

Facebook-esemény