fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Az állásinterjú fajtái

Többféle interjú létezik, a munkáltató szervezet jellegétől, a pozíció természetétől függően.

A kisebb szervezetek általában kevesebb személyes találkozás után döntenek a leendő munkatárs kiválasztásáról, míg egy nagyobb, multinacionális cég esetében hosszabb, összetettebb kiválasztási folyamatra számíthatsz. Utóbbi esetében sokkal inkább szabványosított kiválasztási folyamatra számíthatunk, amit többnyire profi HR-esek végeznek, míg egy kis- és középvállalkozás esetében ritka, hogy lenne keret HR munkatársra, így nagy valószínűséggel már az első beszélgetésnél potenciális főnökünkkel találkozunk. A közszférában hirdetett pozíciókra pályázók esetében sokat számít, hogy mekkora szervezethez kívánnak bejutni: egy iskolában nagy valószínűséggel maga az igazgató vagy az adott tanári munkaközösség vezetője végzi a válogatást, míg a nagyobb szervezeteknél a „személyügyisek” lesznek az első szűrők.

Léteznek egyéni és csoportos formák, így ne lepődj meg azon sem, ha egyszerre több jelölt vesz részt ugyanazon az interjún. A bizottság előtti interjú (panelinterjú) során a jelöltet többfős bizottság kérdezi, ami kevésbé elfogult, objektívabb döntéshozatalt jelenthet. A kiscsoportos interjú típust elsősorban olyan esetekben alkalmazzák, amikor a leendő munkatársnak több belső munkatárssal, ügyfelekkel kell szorosan együttműködnie, dolgoznia. A többlépcsős interjúsorozatra jellemző, hogy az interjúk során olyan kompetenciákat vizsgálnak, amelyre az új munkatársnak szüksége lesz feladatai elvégzéséhez, a csapatba való beilleszkedéshez, illetve amelyeket az adott cég kultúrája megkövetel. Leginkább multinacionális cégek alkalmazzák a többlépcsős interjúsorozatot, főleg azokon a helyeken jellemző, ahol szakembereiket és vezetőgárdájukat önmaguk nevelik ki.

Szakmai interjúkat jellemzően olyan munkaköröknél alkalmaznak, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az egyetemen tanult ismeretekre, módszerekre (pl. kutató-fejlesztő, tervező). A szakmai interjún előtérbe kerül a jelölt szakmai előélete, tapasztalata, tudása. Az egyetemi, valamint az autodidakta módon szerzett tapasztalat, érdeklődés. Szakmai interjú előtt mindenképp készülj fel az adott pozícióra jellemző feladatokból, tevékenységekből. Érdemes átnézni a korábban használt jegyzeteket, előadásanyagokat, szakkönyveket is. A kritérium szerinti interjú során kizárólag az ideális alkalmazottól elvárt személyes kompetenciák feltárásával foglalkoznak, amelyeket már a munkaköri leírás elkészítése során megállapítanak. A kritérium szerinti interjún a kérdések kifejezetten a meghirdetett álláshoz elengedhetetlen
kompetenciákra irányulnak, a munka tényleges elemeire vonatkoznak.

A stresszinterjú során a talpraesettségedet mérik fel, váratlan, szokatlan, személyes vagy olykor keményebb hangnemben feltett kérdésekkel. A stresszinterjú célja annak megismerése, hogyan kezeli a jelölt a váratlan vagy kínos helyzetet. Ez a technika olyan állások esetében fordul gyakrabban elő, ahol a leendő kolléga sokkal inkább kitett a váratlan helyzeteknek (pl. ügyfélszolgálatok). Az infokommunikációs technológia fejlődésével a technika is egyre nagyobb teret kap a kiválasztási folyamat egyes pontjain, így az állásinterjú fázisban egyre inkább elterjedőben van a telefonos interjú, a Skype-interjú módszerének alkalmazása is.

Ezt olvastad már?

A motivációs levél felépítése

A motivációs levelet az önéletrajzhoz képest személyesebb hangvétel jellemzi. A jó motivációs levél megvilágítja az olvasó számára a jelölt alkalmasságát a pozíció betöltésére, valamint bemutatja motivációs hátterét, jövőbeli elképzeléseit. Tovább ›»

4 +1 érv a karrier-tanácsadás mellett

Az egyetemi évek során szinte mindenkivel előfordul, hogy elbizonytalanodik a jövőjét illetően. A nekem legmegfelelőbb szakon tanulok? Mit fogok kezdeni a diplomámmal? Hol fogok elhelyezkedni? Mit kell tennem, hogy elérjem a céljaimat? Ha bizonytalan vagy abban, merre vezet az utad a munkaerőpiacon, vagy konkrét kérdéseid vannak, esetleg visszacsatolást szeretnél, hogy jó úton haladsz-e, gyere el ingyenes karrier-tanácsadásunkra, hogy tisztábban lásd, mi vár rád és hogy Te mit tehetsz azért, hogy elérd a kitűzött célt! Ne feledd, már az egyetem első éveiben hasznodra válhat, ha előre gondolkozol! Most megmutatjuk, miért. Tovább ›»

Csak semmi pánik!

Mindenek előtt gondold végig, érdemes-e izgulnod és mikor? A vizsgaírás közben, vagy már a felkészülés alatt is görcsben áll a gyomrod? Meg kell vizsgálnod, hogy nyugodtabb akarsz lenni, vagy nyugodtabbnak akarsz tűnni? Tünetkezelésre van szükséged vagy valami mély változást kell eszközölni a szokásaidat tekintve? Milyen a személyes stílusod stresszkezelés terén. Milyen a saját izgulási szinted, milyen technikát, mikor kell bevetni? Tovább ›»

Végkielégítés

Munkavállalóként végkielégítésre vagyunk jogosultak, ha munkaviszonyunk a munkáltató felmondása, jogutód nélküli megszűnése vagy a munkáltató személyében bekövetkező jogállásváltozás következtében szűnik meg, illetve ha a munkaviszonyunkat azonnali hatályú felmondással szüntetjük meg. Tovább ›»

Próbaidő

A próbaidő az egyik leggyakrabban alkalmazott elem a munkaszerződésekben, és ez az, ami sok esetben visszaélésekre ad alapot. A próbaidő, mint ahogyan az elnevezéséből is következik lehetőséget biztosít a munkavállalónak és a munkáltatónak, hogy megismerjék egymás képességeit, elvárásait, végső soron, hogy kipróbálják egymást. Tovább ›»

Munkaszerződés

A munkaszerződésed az elsődleges dokumentum, ami egyrészt létrehozza a munkaviszonyt, másrészt meghatározza az alapvető jogaid és kötelezettségeid a munkaviszonyod kapcsán. Tovább ›»

Karriertükör 2013

Az ELTE Karrierközpont tapasztalt szakértőinek közös munkájaként immár negyedik alkalommal gyűjtöttük csokorba számodra a legfontosabb tudnivalókat, amelyek közelebb visznek a megfelelő állás megtalálásához. Bízunk abban, hogy az általunk hasznosnak vélt alapvető információk teljesebb képet nyújthatnak számodra a tudatos karriertervezés, valamint a munka világába történő sikeres belépés terén. Tovább ›»

Az EURES-ről

Az Európai Unió 1993-ban hozta létre az EURES elnevezésű európai állásközvetítő rendszert (EURopean Employment Services), amelynek célja a munkaerő közvetítése az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben. Tovább ›»

Munkavállalási lehetőségek az Európai Unióban

Az uniós csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a Csatlakozási Szerződésben rögzített módon a „tizenötök” a 2004-ben csatlakozott tíz tagállammal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem az adott nemzeti szabályozásukat alkalmazzák. Tovább ›»

Önkéntesség

Alapvető emberi igényünk úgy segíteni, hogy ne várjunk érte cserébe semmit. De hogy nem is kapunk érte semmit, az nem igaz, hiszen minden másokért tett munka valamilyen formában megtérül. Tovább ›»

Merre tovább a diploma birtokában?

Új helyzet előtt állnak a továbbtanulók. Azon kell gondolkozniuk, hogy a három évbe sűrített alapképzési programot gyakorlati munkával, vagy alaposabb elmélyülést biztosító mesterképzési programmal folytatják. Ezt a döntést tovább bővíti az a lehetőség, hogy a hallgatók BA diplomájuk birtokában egész Európában szemezgethetnek a kapcsolódó MA programok kínálatából. Tovább ›»

Frissdiplomásokkal szembeni munkaadói elvárások

Munkakeresőként, leendő munkavállalóként érdemes és fontos tudnod, hogy mit is várnak tőled a munkaadók. Ez természetesen szakmánként, szakterületenként, munkahelyenként változhat, de vannak olyan alapvető képességek és képzettségek, amik a munkakeresés és a munkában való sikeres helytállás alapvető feltételei. Mik lehetnek ma ezek az alapvetően fontos készségek, képességek, kompetenciák? Tovább ›»

Béralku

A leendő munkaadónak minden esetben van egy elképzelése, hogy mennyit szeretne adni a munkavállalóinak, de fontos, hogy felkészülten válaszolj a kérdésre, interjú előtt tájékozódj az adott státusz kapcsán kapható jövedelemről , emellett mérlegeld, hogy mi az a fizetés, ami reális, és amiért elvállalod a munkát. Tovább ›»