fbpx
Karrierközpont
Slider

Ajánló: fejlesztési lehetőségek az online tér világából

A koronavírus terjedése Egyetemünket is új, többek között a munkaszervezéssel összefüggő kihívások elé állította. A feladatok otthonról való ellátása okozhat többlet munkaterhet, de rövidebb-hosszabb szabadidőt is. Az ELTE munkáltatóként törekszik arra, hogy a munkatársak mentális egyensúlyát megőrizze, illetve – a kialakult körülmények között is – támogatja szakmai és személyes fejlődésüket. A következő hetekben két szakértőnk, Csók Ágnes a Karriermenedzsment osztály vezetője, valamint Kassa Gabriella, a Karrierközpont szakpszichológus vezetője ajánl fejlesztési lehetőségeket az online tér világából.

Az elmúlt néhány hétben gyökeresen megváltozott az életünk, a munkakörnyezetünk, főként, ha korábban nem otthonról dolgoztunk. Nemcsak a felnőtteknek, a gyermekeknek, hanem a családoknak együttesen is új kihívásokkal kell szembenézniük. Ugyanakkor a home office, azaz az otthoni munkavégzés számos lehetőséget is tartogathat, ha nyitottak vagyunk erre, és egyéb elfoglaltságaink mellett időnk marad rá. Kezdetben kisebb változtatásokkal is próbálkozhatunk. Akár egy régi vágyunk, korábbi álmunk elérése érdekében tehetünk lépéseket.

A következő időszakban, ha van rá lehetőségünk, az önfejlesztésre, a tanulásra, illetve látószögünk bővítésére és az otthoni sportolásra is fordítsunk némi időt. Az online tér tele van ingyenes lehetőségekkel és az igények kiterjedésével folyamatosan bővül ezek köre. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál?

Először is gondoljuk át, hogy heti hány órát tudunk erre fordítani. Meg tudunk-e határozni fixen hetente adott órát vagy változó mikor mennyit? Melyik napszakban, időpontban érünk rá, milyen időtartamra?

Gondoljuk át, hogy miben szeretnénk igazán fejlődni. Mik az érdeklődési területeink? Mi az a terület, amiben mindig is szerettünk volna fejlődni vagy a munkánkhoz nagyon fontos lenne? Saját szakterületünkön szeretnénk a tudásunkat bővíteni vagy valami teljesen újat szeretnénk tanulni? Informatikai tudásunk naprakész-e, miben lehetne fejlődnünk? Nyelvtudásunk milyen szinten van, lehetne-e fejleszteni? Milyen új nyelvet szeretnénk megtanulni? Van-e, vannak-e esetleg olyan személyiségjegyeink, amit szívesen fejlesztenénk? Szükségünk lenne testmozgásra, vagy akár relaxációra?

Az interaktív tanulási formákat szeretjük? Vagy inkább azt, ahol egyénileg dolgozunk?

Milyen nyelven szeretnénk elérni a képzést? A nyelvtudás fejlesztését akár össze is lehet kapcsolni másik képzéssel vagy akár a szabadidő eltöltésével (pl. idegen nyelvű szakmai képzés, továbbképzés, idegen nyelvű sportolási lehetőség vagy egy idegen nyelvű film megnézése felirattal, akár a családdal).

A fenti szempontok átgondolása után nézzük meg, milyen lehetőségek vannak az online térben. Hallgathatunk előadásokat sokféle témában. Részt vehetünk webináriumokon vagyis olyan online szemináriumokon, ahol interaktívan tudunk az előadóhoz kapcsolódni. Rengeteg e-learning tananyag közül válogathatunk. Online órákon sportolhatunk a nappalinkban is. De lehetőség van egyéni vagy csoportos online órákon tanulni, fejleszteni magunkat.

Különböző közösségi és szakmai oldalakon szakmai csoportok számos lehetőséget kínálnak. Érdeklődés esetén érdemes csatlakozni hozzájuk. Többek között akár szakmai kérdésekről is lehet egyeztetni, tanulni a mások által megosztott szakmai tapasztalatokról.

Visszakanyarodva a saját házunk tájára: az előző évek sikereire, valamint kollégáink igényeire reagálva a Karrierközpont újraindította a dolgozói nyelvi képzést. A járványügyi helyzetre tekintettel a nyelvoktatás online zajlik. A képzésre április 13-áig lehet jelentkezni, bővebb információ ezen a linken érhető el.

Sokunk számára jelenthet kihívást az új irodai környezet (Office 365) használata. Lelkes kollégáink felhasználóbarát videósorozatban tematikus módon, 8-10 perces videókban mutatják be, hogy melyik alkalmazást mire használhatjuk. Tekintse meg a videókat itt!

Előfordulhat, hogy a kialakult helyzet miatt életünkben felmerülő nehézségek mentális problémákat okoznak. A napfény, levegő, mozgás hiánya feszültté tehetik az embereket. Minden negatív hatást lehet azonban ellensúlyozni, ha figyelünk egymásra, magunkra, és igyekszünk megtölteni életünket érdekes és hasznos napi cselekvésekkel. Lelki ellenálló képességünk erősítése érdekében érdemes odafigyelnünk személyes kapcsolataink ápolására, a mozgásra, táplálkozásunkra és a pihenésre, illetve az elegendő szabadidő fenntartására egyaránt.

A járvány okozta megváltozott élethelyzet miatt a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Életvezetési Tanácsadója új szolgáltatást vezet be: az ELTE hallgatóinak és dolgozóinak lehetőségük van 1–3 alkalmas online konzultációt igénybe venni a karantén/izoláció okozta élethelyzet kapcsán felmerült nehézségekkel, szorongásokkal való hatékonyabb megküzdés érdekében. Jelentkezés az online.tanacsadas@ppk.elte.hu címen.

További, folyamatosan frissülő, általunk ajánlott képzések, előadások, pedig a következő linkeken érhetők el.

Visszahallgatható előadások az ELTE Karrierközpont szervezésében:

Home office munkaszervezés 10 percben-sorozat
Miért nem értjük egymást? Közös nevezők nyomában – Limpár Imre előadása
Az önismeret mítosza: mire jó és mire nem? – Limpár Imre előadása
Tartsd kézben a pénzügyeidet (is)! – Mitták Zoltán (KPMG) előadása
A szorongásgyár felszámolható: de hogyan? – Limpár Imre előadása
A pénz beszól – Mérő László előadása
Fizess idővel! – Lukács Krisztián előadása
A pénz viselkedése nem csak feketén-fehéren – Németh Erzsébet előadása
Ismerd meg pénzügyi személyiséged! – Németh Erzsébet előadása
Hova lett az időnk? És hogyan szerezzük vissza? – Limpár Imre előadása

Visszahallgatható előadások az ELTE Alumni szervezésében:

ELTE Múltidéző I.
ELTE Múltidéző II.
ELTE Múltidéző III.
ELTE Sikerek: Barabási Albert-László
ELTE Sikerek: Béres József
ELTE Sikerek: Bojár Gábor
ELTE Sikerek: Freund Tamás
ELTE Sikerek: Kolosi Tamás
ELTE Sikerek: Lackfi János
ELTE Sikerek: Lovász László
ELTE Sikerek: Nagy Tímea
ELTE Sikerek: Persányi Miklós
ELTE Sikerek: Spiró György
ELTE Sikerek: Stumpf István
ELTE Sikerek: Tardos Éva
ELTE Sikerek: Winkler Márta

Amennyiben kérdése van, szívesen segítünk az alábbi elérhetőségeken: kassa.gabriella@kancellaria.elte.hu, info@karrier.elte.hu.