fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

A munkaviszonyhoz kapcsolódó egyéb megállapodások

Tanulmányi szerződés A munkáltató szakember-szükségletének biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet a munkavállalóval. A tanulmányi szerződést írásba kell foglalni, melyben a munkáltató vállalja, hogy a munkavállaló részére a szerződésben meghatározott támogatást (pl. tandíj, szabadság, ösztöndíj) nyújtja annak tanulmányai alatt. A munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a szerződés szerinti tanulmányokat folytatja, illetőleg a képzettség megszerzése után a szerződésben meghatározott időn keresztül munkaviszonyát fenntartja. Ennek az időtartamnak a nagysága eltérő (max. 5 év), és a támogatás mértékével arányosnak kell lennie. A tanulmányi szerződést a munkáltató köthet: saját munkavállalóval, más munkáltató munkavállalójával, munkaviszonyban nem álló személlyel, pl. egyetemistával. Az utóbbi két esetben azonban a felek között létrejött szerződést a Ptk. szabályai szerint kell elbírálni. Fontos, hogy nem köthető tanulmányi szerződés munkaviszonyra vonatkozó szabály (pl. kollektív szerződés) alapján járó kedvezmények biztosítására (amiért a munkavállaló ellenszolgáltatásra nem köteles), illetve ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezett. Versenytilalmi megállapodás A versenytilalmi megállapodás bár a munkaviszonyhoz kapcsolódik, még speciális megállapodásnak tekinthető, hiszen a munkaviszony megszűnése utáni időszakra vonatkozóan vállalnak benne kötelezettséget egymással szemben a felek. A versenytilalmi megállapodással a munkáltató megfelelő ellenérték fizetése mellett – ami legalább a munkavállaló azonos időszakra járó alapbérének egyharmadát el kell érje – arra kötelezi a munkavállalót, hogy a munkaviszony megszűnését követő Tovább ›»

Tanulmányi szerződés

A munkáltató szakember-szükségletének biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet a munkavállalóval. A tanulmányi szerződést írásba kell foglalni, melyben a munkáltató vállalja, hogy a munkavállaló részére a szerződésben meghatározott támogatást (pl. tandíj, szabadság, ösztöndíj) nyújtja annak tanulmányai alatt. A munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a szerződés szerinti tanulmányokat folytatja, illetőleg a képzettség megszerzése után a szerződésben meghatározott időn keresztül munkaviszonyát fenntartja. Ennek az időtartamnak a nagysága eltérő (max. 5 év), és a támogatás mértékével arányosnak kell lennie.

A tanulmányi szerződést a munkáltató köthet:

  • saját munkavállalóval,
  • más munkáltató munkavállalójával,
  • munkaviszonyban nem álló személlyel, pl. egyetemistával.

Az utóbbi két esetben azonban a felek között létrejött szerződést a Ptk. szabályai szerint kell elbírálni. Fontos, hogy nem köthető tanulmányi szerződés munkaviszonyra vonatkozó szabály (pl. kollektív szerződés) alapján járó kedvezmények biztosítására (amiért a munkavállaló ellenszolgáltatásra nem köteles), illetve ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezett.

Versenytilalmi megállapodás

A versenytilalmi megállapodás bár a munkaviszonyhoz kapcsolódik, még speciális megállapodásnak tekinthető, hiszen a munkaviszony megszűnése utáni időszakra vonatkozóan vállalnak benne kötelezettséget egymással szemben a felek.

A versenytilalmi megállapodással a munkáltató megfelelő ellenérték fizetése mellett – ami legalább a munkavállaló azonos időszakra járó alapbérének egyharmadát el kell érje – arra kötelezi a munkavállalót, hogy a munkaviszony megszűnését követő legfeljebb 2 éves időtartamban ne tanúsítson olyan magatartást, amely az ő jogos gazdasági érdekét sérti, veszélyezteti. Ez a gyakorlatban lényegében azt jelenti, hogy a munkavállaló nem mehet el a tilalom időszaka alatt versenytárshoz dolgozni, nem alapíthat korábbi munkáltatójáéval azonos profilul gazdasági társaságot, illetve nem szerezhet olyanban részesedést, nem csábít el munkatársakat korábbi munkáltatójától.

25 év alatti fiatalok foglalkoztatásához kapcsolódó munkáltatói kedvezmények

A munkáltató, ha legfeljebb 180 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkező 25 év alatti munkavállalót foglalkoztat, a foglalkoztatás első két évében adókedvezményt vehet igénybe. A kedvezmény igénybevételéhez a munkavállalóknak be kell szereznie egy igazolást az adóhatóságtól, amelyben igazolják a munkáltatója részére, hogy a fenti feltételeknek megfelel, így a munkáltató az adókedvezmény érvényesítésére jogosulttá válik.

Álláskeresőket megillető támogatások

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (Flt.) határozza meg a foglalkoztatást elősegítő támogatásokat, a jogosultsági feltételeket és az eljárási szabályokat. Az álláskeresők részére az Flt.-ben meghatározott feltételek szerint álláskeresési támogatásként álláskeresési járadék és költségtérítés jár.

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

Az az álláskereső, aki

•        az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és

•        munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Az álláskeresési járadékot legfeljebb 90 napig folyósítják, maximális összege legfeljebb a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér 100%-a.

Költségtérítés

Az álláskereső részére járó:

•        álláskeresési járadék megállapításával,

•        a munkahelykereséssel,

•        az állami foglalkoztatási szervhez oda-visszautazással,

•        vagy az állami foglalkoztatási szerv által kezdeményezett foglalkozás-egészségügyi szakvélemény beszerzéséhez szükséges

utazással kapcsolatos, tömegközlekedési eszköz igénybevételével felmerült helyközi utazási költséget meg kell téríteni. A költségtérítések igénylése és ügyintézése az álláskeresőt nyilvántartó állami foglalkoztatási szervnél történik.

Társadalombiztosítás

Nappali tagozatos, nagykorú, magyar állampolgárságú hallgatóként a társadalombiztosítás ellátásaira jogosult vagy. Ha magyarországi egyetemen tanulsz, de szünetelteted tanulmányaidat, mert külföldi egyetemen létesítesz hallgatói jogviszonyt (ösztöndíj, Erasmus), ebben az esetben szintén jogosult vagy egészségügyi ellátásra Magyarországon, de úti célodtól függően, érdeklődj a biztosítási lehetőségekről, Európán belül pedig mindenképpen váltsd ki az európai egészségbiztosítási kártyát.

Amennyiben magyarországi egyetemnek nem vagy hallgatója, de külföldi egyetemen van hallgatói jogviszonyod, ebben az esetben nem vagy jogosult egészségügyi ellátásra hazánkban, csak akkor, ha havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetsz. 2014-ben az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 6810,- Ft.

A hallgatói jogviszony megszűnését követő 45 napban még jogosult vagy egészségügyi szolgáltatás igénybe vételére. A 45 nap lejárta után, ha nem létesítesz munkaviszonyt, vagy egyéb olyan jogviszonyt amelynek eredményeként biztosítottá válsz, akkor neked kell megfizetned az Országos Egészségügyi Pénztárnál havonta a járulék összegét.

További információért keresd fel a www.oep.hu honlapot, vagy írj az info@karrier.elte.hu e-mail címre!
További információért keresd fel a www.apeh.hu honlapot, vagy írj az info@karrier.elte.hu e-mail címre!

Ezt olvastad már?

A motivációs levél felépítése

A motivációs levelet az önéletrajzhoz képest személyesebb hangvétel jellemzi. A jó motivációs levél megvilágítja az olvasó számára a jelölt alkalmasságát a pozíció betöltésére, valamint bemutatja motivációs hátterét, jövőbeli elképzeléseit. Tovább ›»

4 +1 érv a karrier-tanácsadás mellett

Az egyetemi évek során szinte mindenkivel előfordul, hogy elbizonytalanodik a jövőjét illetően. A nekem legmegfelelőbb szakon tanulok? Mit fogok kezdeni a diplomámmal? Hol fogok elhelyezkedni? Mit kell tennem, hogy elérjem a céljaimat? Ha bizonytalan vagy abban, merre vezet az utad a munkaerőpiacon, vagy konkrét kérdéseid vannak, esetleg visszacsatolást szeretnél, hogy jó úton haladsz-e, gyere el ingyenes karrier-tanácsadásunkra, hogy tisztábban lásd, mi vár rád és hogy Te mit tehetsz azért, hogy elérd a kitűzött célt! Ne feledd, már az egyetem első éveiben hasznodra válhat, ha előre gondolkozol! Most megmutatjuk, miért. Tovább ›»

Csak semmi pánik!

Mindenek előtt gondold végig, érdemes-e izgulnod és mikor? A vizsgaírás közben, vagy már a felkészülés alatt is görcsben áll a gyomrod? Meg kell vizsgálnod, hogy nyugodtabb akarsz lenni, vagy nyugodtabbnak akarsz tűnni? Tünetkezelésre van szükséged vagy valami mély változást kell eszközölni a szokásaidat tekintve? Milyen a személyes stílusod stresszkezelés terén. Milyen a saját izgulási szinted, milyen technikát, mikor kell bevetni? Tovább ›»

Végkielégítés

Munkavállalóként végkielégítésre vagyunk jogosultak, ha munkaviszonyunk a munkáltató felmondása, jogutód nélküli megszűnése vagy a munkáltató személyében bekövetkező jogállásváltozás következtében szűnik meg, illetve ha a munkaviszonyunkat azonnali hatályú felmondással szüntetjük meg. Tovább ›»

Próbaidő

A próbaidő az egyik leggyakrabban alkalmazott elem a munkaszerződésekben, és ez az, ami sok esetben visszaélésekre ad alapot. A próbaidő, mint ahogyan az elnevezéséből is következik lehetőséget biztosít a munkavállalónak és a munkáltatónak, hogy megismerjék egymás képességeit, elvárásait, végső soron, hogy kipróbálják egymást. Tovább ›»

Munkaszerződés

A munkaszerződésed az elsődleges dokumentum, ami egyrészt létrehozza a munkaviszonyt, másrészt meghatározza az alapvető jogaid és kötelezettségeid a munkaviszonyod kapcsán. Tovább ›»

Karriertükör 2013

Az ELTE Karrierközpont tapasztalt szakértőinek közös munkájaként immár negyedik alkalommal gyűjtöttük csokorba számodra a legfontosabb tudnivalókat, amelyek közelebb visznek a megfelelő állás megtalálásához. Bízunk abban, hogy az általunk hasznosnak vélt alapvető információk teljesebb képet nyújthatnak számodra a tudatos karriertervezés, valamint a munka világába történő sikeres belépés terén. Tovább ›»

Az EURES-ről

Az Európai Unió 1993-ban hozta létre az EURES elnevezésű európai állásközvetítő rendszert (EURopean Employment Services), amelynek célja a munkaerő közvetítése az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben. Tovább ›»

Munkavállalási lehetőségek az Európai Unióban

Az uniós csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a Csatlakozási Szerződésben rögzített módon a „tizenötök” a 2004-ben csatlakozott tíz tagállammal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem az adott nemzeti szabályozásukat alkalmazzák. Tovább ›»

Önkéntesség

Alapvető emberi igényünk úgy segíteni, hogy ne várjunk érte cserébe semmit. De hogy nem is kapunk érte semmit, az nem igaz, hiszen minden másokért tett munka valamilyen formában megtérül. Tovább ›»

Merre tovább a diploma birtokában?

Új helyzet előtt állnak a továbbtanulók. Azon kell gondolkozniuk, hogy a három évbe sűrített alapképzési programot gyakorlati munkával, vagy alaposabb elmélyülést biztosító mesterképzési programmal folytatják. Ezt a döntést tovább bővíti az a lehetőség, hogy a hallgatók BA diplomájuk birtokában egész Európában szemezgethetnek a kapcsolódó MA programok kínálatából. Tovább ›»

Frissdiplomásokkal szembeni munkaadói elvárások

Munkakeresőként, leendő munkavállalóként érdemes és fontos tudnod, hogy mit is várnak tőled a munkaadók. Ez természetesen szakmánként, szakterületenként, munkahelyenként változhat, de vannak olyan alapvető képességek és képzettségek, amik a munkakeresés és a munkában való sikeres helytállás alapvető feltételei. Mik lehetnek ma ezek az alapvetően fontos készségek, képességek, kompetenciák? Tovább ›»

Béralku

A leendő munkaadónak minden esetben van egy elképzelése, hogy mennyit szeretne adni a munkavállalóinak, de fontos, hogy felkészülten válaszolj a kérdésre, interjú előtt tájékozódj az adott státusz kapcsán kapható jövedelemről , emellett mérlegeld, hogy mi az a fizetés, ami reális, és amiért elvállalod a munkát. Tovább ›»