fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

A motivációs levél felépítése

A motivációs levelet az önéletrajzhoz képest személyesebb hangvétel jellemzi. A jó motivációs levél megvilágítja az olvasó számára a jelölt alkalmasságát a pozíció betöltésére, valamint bemutatja motivációs hátterét, jövőbeli elképzeléseit.

Bevezetésként gyakori, hogy leveled megírásának apropójáról írsz röviden, néhány sorban. Kezdésként a pozíció pályázásáról szokás írni (milyen állásra jelentkezel). Feltételes mód helyett használj kijelentéseket.

Tapasztalataiddal, eredményeiddel támaszd alá, hogy alkalmas jelölt vagy. A konkrét példák könnyebben megragadhatóak, emlékezetesebbek az olvasó számára.

Térj ki a motivációs hátteredre, hogy mi vezetett ahhoz, hogy ezt a vállalatot választottad. Írj röviden arról is, hogy milyen szakmai elképzeléseid, terveid vannak, hogyan kapcsolódnak terveid a szervezet tevékenységeihez és hogyan az adott pozíció jelentette feladatok terveidhez.

Ez egy időigényes folyamat, azonban egy igényes, a munkáltató számára könnyen megjegyezhető anyag megéri a befektetett energiát.
Az a dolgozó ugyanis, aki tudja, miben szolgálják céljait és fejlődését mindennapi feladatai, jellemzően igényesebb munkája eredményére és motiváltabb a fejlődésre.
Ezt a kiválasztók is tudják és ilyen jelölteket keresnek. Igyekezz tehát megmutatni, hogy Te is ilyen jelölt vagy!

Formai szempontból a motivációs levél egy hivatalos levél, annak minden szükséges elemével (feladó, címzett, tárgy, megszólítás, keltezés, záró formulák).
A terjedelme ne legyen hosszabb, mint egy oldal, tagold gondaolati egységenként bekezdésekre, tartalma legyen összhangban az önéletrajzzal!
Ha van rá lehetőség, akkor csatold és ne a jelentkezési felület szövegmezőjébe írd le, a .pdf formátum a legpraktikusabb.

A megfogalmazások szövegszerűek, éppen ezért még fontosabb a könnyű áttekinthetőség. A bekezdések legyenek rövidek, logikus felépítésűek, a kezdőmondat utaljon a bekezdés tartalmára. A választékos megfogalmazás mellett törekedj az érthető, tömör nyelvezetre.

A személyes hangvétel, az igényes kidolgozottság hozzájárulhat a jelölt kedvezőbb megítéléséhez. Szánj időt a részletekre, a címzett pontos megnevezésére, a megszólítás személyessé tételére. Kerüld a sablonos megfogalmazásokat, a sokak által használt formulákat, az általánosságokat.

Meglehetősen rövid terjedelem áll a rendelkezésedre, ezért érdemes végiggondolnod, mik azok a tulajdonságaid, eredményeid, amelyekkel a leghatékonyabban tudod felkelteni a munkáltató érdeklődését.

Az elkészült levelet olvasd végig később, friss szemmel, vagy kérd meg barátaidat, hogy nézzék át a szöveget nyelvtani, stilisztikai szempontból. Távolabbi ismerőseid segíthetnek visszajelzéseikkel, hogy megtudd, vajon a motivációs levél alapján milyen kép alakulhat ki rólad egy ismeretlen szemében.

Ezt olvastad már?

4 +1 érv a karrier-tanácsadás mellett

Az egyetemi évek során szinte mindenkivel előfordul, hogy elbizonytalanodik a jövőjét illetően. A nekem legmegfelelőbb szakon tanulok? Mit fogok kezdeni a diplomámmal? Hol fogok elhelyezkedni? Mit kell tennem, hogy elérjem a céljaimat? Ha bizonytalan vagy abban, merre vezet az utad a munkaerőpiacon, vagy konkrét kérdéseid vannak, esetleg visszacsatolást szeretnél, hogy jó úton haladsz-e, gyere el ingyenes karrier-tanácsadásunkra, hogy tisztábban lásd, mi vár rád és hogy Te mit tehetsz azért, hogy elérd a kitűzött célt! Ne feledd, már az egyetem első éveiben hasznodra válhat, ha előre gondolkozol! Most megmutatjuk, miért. Tovább ›»

Csak semmi pánik!

Mindenek előtt gondold végig, érdemes-e izgulnod és mikor? A vizsgaírás közben, vagy már a felkészülés alatt is görcsben áll a gyomrod? Meg kell vizsgálnod, hogy nyugodtabb akarsz lenni, vagy nyugodtabbnak akarsz tűnni? Tünetkezelésre van szükséged vagy valami mély változást kell eszközölni a szokásaidat tekintve? Milyen a személyes stílusod stresszkezelés terén. Milyen a saját izgulási szinted, milyen technikát, mikor kell bevetni? Tovább ›»

Végkielégítés

Munkavállalóként végkielégítésre vagyunk jogosultak, ha munkaviszonyunk a munkáltató felmondása, jogutód nélküli megszűnése vagy a munkáltató személyében bekövetkező jogállásváltozás következtében szűnik meg, illetve ha a munkaviszonyunkat azonnali hatályú felmondással szüntetjük meg. Tovább ›»

Próbaidő

A próbaidő az egyik leggyakrabban alkalmazott elem a munkaszerződésekben, és ez az, ami sok esetben visszaélésekre ad alapot. A próbaidő, mint ahogyan az elnevezéséből is következik lehetőséget biztosít a munkavállalónak és a munkáltatónak, hogy megismerjék egymás képességeit, elvárásait, végső soron, hogy kipróbálják egymást. Tovább ›»

Munkaszerződés

A munkaszerződésed az elsődleges dokumentum, ami egyrészt létrehozza a munkaviszonyt, másrészt meghatározza az alapvető jogaid és kötelezettségeid a munkaviszonyod kapcsán. Tovább ›»

Karriertükör 2013

Az ELTE Karrierközpont tapasztalt szakértőinek közös munkájaként immár negyedik alkalommal gyűjtöttük csokorba számodra a legfontosabb tudnivalókat, amelyek közelebb visznek a megfelelő állás megtalálásához. Bízunk abban, hogy az általunk hasznosnak vélt alapvető információk teljesebb képet nyújthatnak számodra a tudatos karriertervezés, valamint a munka világába történő sikeres belépés terén. Tovább ›»

Az EURES-ről

Az Európai Unió 1993-ban hozta létre az EURES elnevezésű európai állásközvetítő rendszert (EURopean Employment Services), amelynek célja a munkaerő közvetítése az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben. Tovább ›»

Munkavállalási lehetőségek az Európai Unióban

Az uniós csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a Csatlakozási Szerződésben rögzített módon a „tizenötök” a 2004-ben csatlakozott tíz tagállammal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem az adott nemzeti szabályozásukat alkalmazzák. Tovább ›»

Önkéntesség

Alapvető emberi igényünk úgy segíteni, hogy ne várjunk érte cserébe semmit. De hogy nem is kapunk érte semmit, az nem igaz, hiszen minden másokért tett munka valamilyen formában megtérül. Tovább ›»

Merre tovább a diploma birtokában?

Új helyzet előtt állnak a továbbtanulók. Azon kell gondolkozniuk, hogy a három évbe sűrített alapképzési programot gyakorlati munkával, vagy alaposabb elmélyülést biztosító mesterképzési programmal folytatják. Ezt a döntést tovább bővíti az a lehetőség, hogy a hallgatók BA diplomájuk birtokában egész Európában szemezgethetnek a kapcsolódó MA programok kínálatából. Tovább ›»

Frissdiplomásokkal szembeni munkaadói elvárások

Munkakeresőként, leendő munkavállalóként érdemes és fontos tudnod, hogy mit is várnak tőled a munkaadók. Ez természetesen szakmánként, szakterületenként, munkahelyenként változhat, de vannak olyan alapvető képességek és képzettségek, amik a munkakeresés és a munkában való sikeres helytállás alapvető feltételei. Mik lehetnek ma ezek az alapvetően fontos készségek, képességek, kompetenciák? Tovább ›»

Béralku

A leendő munkaadónak minden esetben van egy elképzelése, hogy mennyit szeretne adni a munkavállalóinak, de fontos, hogy felkészülten válaszolj a kérdésre, interjú előtt tájékozódj az adott státusz kapcsán kapható jövedelemről , emellett mérlegeld, hogy mi az a fizetés, ami reális, és amiért elvállalod a munkát. Tovább ›»