fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

A csodák logikája

Nagy sikerrel indult a Harmadik Kor Egyetemének harmadik évada március 11-én, Mérő László előadásával, aki a kiszámíthatatlan tudományáról beszélt „A csodák logikája” című előadásában.

Mérő László az előadás kezdetén „A fekete hattyú” című könyvről beszélt, mivel itt a fekete hattyú valami olyasmi jelent, amit nem lehet elképzelni. Mérő szerint azonban ez egy nagyon rossz szimbólum, hiszen mindenki el tud képzelni egy fekete hattyút, anélkül hogy különösebben megerőltetné magát. A fekete hattyú szimbóluma azért még visszaköszönt az előadás során, Átlagisztán és Extremisztán világának bemutatásakor.

Mérő ezt a két világot különítette el az előadásában, Átlagisztán az a hely, ahol a biológiai élet játszódik, míg Extremisztán a gazdasági élet helyszíne. Az előadás a továbbiakban ezt a két világot hasonlította össze különböző témák mentén.

Az emberi képzeletben például mindig fontos szerepe volt extremisztánnak, ez teljesedett ki a virtuális világban. Átlagisztánban nincsenek matuzsálemek és 10 méteres emberek, míg Extremisztánban nem ritkák. Ezek nem kis valószínűségű események, hanem elképzelhetetlenek, tehát fekete hattyúk. Átlagisztán működése többnyire kiszámítható, a dolgok jól előrejelezhetőek, rengeteg tudományos ismeretünk van róla, Extremisztánról viszont kevés tudományos ismerettel rendelkezünk, itt a fantázia az úr, fekete hattyúk pedig lépten-nyomon előfordulnak.

Az előadás arról is szólt, hogy mi jellemzi az okos embert ennek a két világnak a tükrében. Eszerint okos ember Átlagisztánban az, aki jól előre tudja jelezni a jövőt, speciális tudása van és a fejlődés motorja. Extremisztánban az okos ember tisztán látja, hogy lehetetlen a jövőt akár közelítőleg is előrejelezni, mégis tud előre alkalmazkodni, mert nem speciális, hanem konvertálható tudása van.

Az előadás zárásaként szó volt még az antifragilitásról, ami ebben a kontextusban a törékeny ellentéte is lehet. Ha valaki antifragilis, az még profitál is az őt ért negatív hatásokból.

Az előadásról bővebben is olvashattok az elte.hu-n!

Az egész előadást itt tekinthetitek meg: