fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

4 +1 érv a karrier-tanácsadás mellett

Az egyetemi évek során szinte mindenkivel előfordul, hogy elbizonytalanodik a jövőjét illetően. A nekem legmegfelelőbb szakon tanulok? Mit fogok kezdeni a diplomámmal? Hol fogok elhelyezkedni? Mit kell tennem, hogy elérjem a céljaimat? Ha bizonytalan vagy abban, merre vezet az utad a munkaerőpiacon, vagy konkrét kérdéseid vannak, esetleg visszacsatolást szeretnél, hogy jó úton haladsz-e, gyere el ingyenes karrier-tanácsadásunkra, hogy tisztábban lásd, mi vár rád és hogy Te mit tehetsz azért, hogy elérd a kitűzött célt! Ne feledd, már az egyetem első éveiben hasznodra válhat, ha előre gondolkozol! Most megmutatjuk, miért.

1.      Visszacsatolást kapsz

A személyes karrier-tanácsadás egy beszélgetés, közted és a karrier-tanácsadó között, ami a Te kezdeményezésedre jön létre. Általában olyan élethelyzetben kerül sor rá, amikor a hallgató elakad a karrierépítésben. A külső nézőpont ilyen esetekben nagyon sokat segíthet, előfordulhat, hogy a tanácsadó olyan dolgokra világít rá, amit Te a saját helyzetedből nem veszel észre, ő viszont kívülről, szakemberként tud rá reflektálni.

2.      Tudatosabban építkezhetsz

Mivel a tanácsadás során részletesen körüljárjátok a hozott témakört, jobban rálátsz a problémára és fokozatosan rájössz a megoldásra is. Olyan lehetőségek felismerése felé is megnyílhat az út, amelyek távolabb mutatnak az egyetemen és a majdani végzettségeden, később ennek nagy hasznát veheted. Emellett a beszélgetés segít felismerni, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezel, amelyekre támaszkodhatsz a későbbiekben, egy-egy álláskeresési folyamat során. Sőt, akkor is sokat tanulhatsz a tanácsadáson, ha már van állásod, a tanácsadás csak Rólad szól és arról, hogyan boldogulsz az adott helyzetben.

3.        Jobban megismerheted önmagad

A tanácsadáson nemcsak olyan gyakorlati dolgokhoz kaphatsz segítséget, mint hogy hogyan kell jó önéletrajzot és motivációs levelet írni, hanem a beszélgetés során lehetőség van ennél egy kicsit mélyebbre menni és arról is beszélgetni, hogy Te mint ember merre tartasz és hogyan menedzselheted saját magadat, van-e olyan, hogy jó cél, vagy hogy hogyan juthatsz A-ból B-be.

4.      A beszélgetés a magánügyed marad

A tanácsadó köteles bizalmasan kezelni minden személyes és pszichológiai adatot, amely a tanácsadási helyzetben felmerül, függetlenül attól, hogy írásban vagy szóban jutott a tudomására. Ez a titoktartási kötelezettség a tanácsadási folyamat lezárását követően is fennáll, a résztvevő beazonosítására alkalmas formában sehol sem jelenhetnek meg az adatok. Ha tehát úgy érzed, hogy tanácsra van szükséged, mert elakadtál, ne félj segítséget kérni, ez lehet az első lépés afelé, hogy tudatosabban éld az életed.

+1 Ha azt gondolod, hogy mindez neked még nem aktuális…

Az előre gondolkodással megkíméled magad a későbbi, esetleges zsákutcáktól. Elsőéves egyetemistaként pl. hasznos időgazdálkodással kapcsolatos tanácsokat kaphatsz, hogy könnyebben vedd az előtted álló akadályokat, jobban be tudd osztani az idődet, egyszerűbben tudj készülni a vizsgákra. Bár az egyetem alatt szinte minden idődet a tanulás köti le, már most sokat tehetsz azért, hogy a későbbiekben könnyebb dolgod legyen. Ennek az egyik első lépése lehet a tanácsadás, amit ingyen igénybe vehetsz. Tanácsadónk e-mailben is várja a kérdéseket, így ha feszélyezne a beszélgetés, nyugodtan írj levelet!

Tanácsadónk:

Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus

Időpontfoglalás, online tanácsadás:

limpar.imre@karrier.elte.hu

Ezt olvastad már?

A motivációs levél felépítése

A motivációs levelet az önéletrajzhoz képest személyesebb hangvétel jellemzi. A jó motivációs levél megvilágítja az olvasó számára a jelölt alkalmasságát a pozíció betöltésére, valamint bemutatja motivációs hátterét, jövőbeli elképzeléseit. Tovább ›»

Csak semmi pánik!

Mindenek előtt gondold végig, érdemes-e izgulnod és mikor? A vizsgaírás közben, vagy már a felkészülés alatt is görcsben áll a gyomrod? Meg kell vizsgálnod, hogy nyugodtabb akarsz lenni, vagy nyugodtabbnak akarsz tűnni? Tünetkezelésre van szükséged vagy valami mély változást kell eszközölni a szokásaidat tekintve? Milyen a személyes stílusod stresszkezelés terén. Milyen a saját izgulási szinted, milyen technikát, mikor kell bevetni? Tovább ›»

Végkielégítés

Munkavállalóként végkielégítésre vagyunk jogosultak, ha munkaviszonyunk a munkáltató felmondása, jogutód nélküli megszűnése vagy a munkáltató személyében bekövetkező jogállásváltozás következtében szűnik meg, illetve ha a munkaviszonyunkat azonnali hatályú felmondással szüntetjük meg. Tovább ›»

Próbaidő

A próbaidő az egyik leggyakrabban alkalmazott elem a munkaszerződésekben, és ez az, ami sok esetben visszaélésekre ad alapot. A próbaidő, mint ahogyan az elnevezéséből is következik lehetőséget biztosít a munkavállalónak és a munkáltatónak, hogy megismerjék egymás képességeit, elvárásait, végső soron, hogy kipróbálják egymást. Tovább ›»

Munkaszerződés

A munkaszerződésed az elsődleges dokumentum, ami egyrészt létrehozza a munkaviszonyt, másrészt meghatározza az alapvető jogaid és kötelezettségeid a munkaviszonyod kapcsán. Tovább ›»

Karriertükör 2013

Az ELTE Karrierközpont tapasztalt szakértőinek közös munkájaként immár negyedik alkalommal gyűjtöttük csokorba számodra a legfontosabb tudnivalókat, amelyek közelebb visznek a megfelelő állás megtalálásához. Bízunk abban, hogy az általunk hasznosnak vélt alapvető információk teljesebb képet nyújthatnak számodra a tudatos karriertervezés, valamint a munka világába történő sikeres belépés terén. Tovább ›»

Az EURES-ről

Az Európai Unió 1993-ban hozta létre az EURES elnevezésű európai állásközvetítő rendszert (EURopean Employment Services), amelynek célja a munkaerő közvetítése az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben. Tovább ›»

Munkavállalási lehetőségek az Európai Unióban

Az uniós csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a Csatlakozási Szerződésben rögzített módon a „tizenötök” a 2004-ben csatlakozott tíz tagállammal szemben a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem az adott nemzeti szabályozásukat alkalmazzák. Tovább ›»

Önkéntesség

Alapvető emberi igényünk úgy segíteni, hogy ne várjunk érte cserébe semmit. De hogy nem is kapunk érte semmit, az nem igaz, hiszen minden másokért tett munka valamilyen formában megtérül. Tovább ›»

Merre tovább a diploma birtokában?

Új helyzet előtt állnak a továbbtanulók. Azon kell gondolkozniuk, hogy a három évbe sűrített alapképzési programot gyakorlati munkával, vagy alaposabb elmélyülést biztosító mesterképzési programmal folytatják. Ezt a döntést tovább bővíti az a lehetőség, hogy a hallgatók BA diplomájuk birtokában egész Európában szemezgethetnek a kapcsolódó MA programok kínálatából. Tovább ›»

Frissdiplomásokkal szembeni munkaadói elvárások

Munkakeresőként, leendő munkavállalóként érdemes és fontos tudnod, hogy mit is várnak tőled a munkaadók. Ez természetesen szakmánként, szakterületenként, munkahelyenként változhat, de vannak olyan alapvető képességek és képzettségek, amik a munkakeresés és a munkában való sikeres helytállás alapvető feltételei. Mik lehetnek ma ezek az alapvetően fontos készségek, képességek, kompetenciák? Tovább ›»

Béralku

A leendő munkaadónak minden esetben van egy elképzelése, hogy mennyit szeretne adni a munkavállalóinak, de fontos, hogy felkészülten válaszolj a kérdésre, interjú előtt tájékozódj az adott státusz kapcsán kapható jövedelemről , emellett mérlegeld, hogy mi az a fizetés, ami reális, és amiért elvállalod a munkát. Tovább ›»