fbpx
Karrierközpont
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

10 dolog, ami a sikeres egyetemi évekhez elengedhetetlen

Az ELTE Karrierközpont összegyűjtötte, mi kell ahhoz, hogy az egyetemi tanulmányok után felkészülten léphessen ki az ember az ELTE-ről a munkaerő-piacra.

1.      Készülj fel tudatosan!

Az egyetem egy merőben új életstílus, mint amit eddig megszoktál. Új intézményi szerkezet, új tanulási stílus, új szemlélet. Már a sikeres felvételi után rengeteg tájékoztató kiadvánnyal árasztanak el! Jó, ha ezek mindig kéznél vannak! Át is olvashatod mindet elejétől a végéig, de készenlétben is tarthatod, hogy bármikor fellapozd az éppen szükséges fejezetet.

 

2.      Legyen jövőképed!

Képzeld el magad 5-10-15 év múlva! Kit látsz? Valakit, aki sikeres, aki elismert, aki jó a választott szakmájában? Csak rajtad áll, hogy ez ne csak utópia legyen! Minden nappal egyre közelebb vagy a céljaidhoz, hát ne hagyd, hogy elszálljanak feletted a hónapok!

 

3.      Fejleszd azokat a képességeidet, amik előnyhöz juttatnak a nagybetűs életben!

Az órarendben foglalt tanórák mellett, ha teheted, szakíts időt arra, hogy olyan kurzusokra is eljárj, amik nem a tudásod, hanem az ún. soft skill-jeidet fejlesztik. Ezek azok a képességek, amikre a szaktudás mellett nagy szükséged lesz, amikor dolgozni szeretnél.

 

4.      Szerezz munkatapasztalatokat!

Akár részmunkaidőben dolgozol az egyetem mellett, akár önkénteskedsz, akár teljes állásod van, mindenképpen hasznosak a munkával töltött hónapok, évek. Nem csak azért, mert hasznosan töltöd az időt, és még pénzt is keresel, hanem mert nagyon pozitív hatást kelt az önéletrajzodban, ha már a diplomád előtt is rendelkezel munkatapasztalattal.

 

5.      Gondoskodj a nyelvvizsgáról!

A diplomád nem kapod meg nélküle. Ezt már most tudod. Akkor minél előbb kezdd el, és le van tudva a gond!

 

6.      Ismerd meg a szakmádat!

Ismerkedj meg olyan emberekkel, akik a választott területeden tevékenykednek, vegyél részt job-shadowing programokban, járj el konferenciákra!

 

7.      Azonosítsd, miben vagy kiemelkedő!

Próbáld meg figyelni magad. Mik az erősségeid? Mi az, amiben a többiek is rád támaszkodnak? Ha megtaláltad ezeket a képességeidet, igyekezz ezeket erősíteni, mert később előnyödre válhatnak mind az egyetemi tanulmányaid során, mind a majdani munkahelyeden.

 

8.      Gazdálkodj okosan az időddel!

„Az idő pénz”, mondja az ősi közhely, de a közhely attól közhely, hogy igaz. Ha elhúzod az egyetemi éveidet, nem csak hogy kicsúszhatsz az állam által finanszírozott keretből, de később tudsz munkába állni, így értékes jövedelemtől vághatod el magad!

 

9.      Kérj segítséget! Tudd, hogy kitől kell segítséget kérned!

Az egyetemi éveid alatt többször kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy úgy érzed, kicsúszik a lábad alól a talaj. Ismerd meg az iskola szervezeti felépítését, kultúráját, hogy tudd, kihez kell fordulni egy ilyen helyzetben. Van lehetőséged karrier-tanácsadásra is menni, ahol szakképzett pszichológus segít meg találni a számodra legjobb utat.

 

10.   Tudd, hogy a Karrierközpont az eddigiek nagy részében támogatni tud!

Gyere és nézz szét honlapunkon!