fbpx
Karrierközpont
Slider

Megnyílt az ELTE Fogyatékosügyi Központja

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit az ország első, szakértők által vezetett egyetemi fogyatékosügyi központja 2015. december 10-én. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kancelláriája kezdeményezésének célja, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosítson a speciális igényű hallgatói számára mind a tanulmányokban, mind a szolgáltatásokban. Ezt a munkát szakképzett gyógypedagógusok és informatikusok látják el.

Dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa köszöntőjében kiemelte, hogy az Egyetem fejlesztési céljai között szerepel a szolgáltatások minőségének emelése, amelyet minden ELTE polgár számára nyújtani kíván, beleértve a fogyatékossággal élő hallgatókat is. Ennek értelmében a speciális szükségletű hallgatóknak nyújtott minőségi szolgáltatások kötelezettségként értelmezendőek. Biztos úr reméli, hogy a gyógypedagógus szakemberek számának bővülésével a központ hamarosan még több hallgató tanulmányait könnyíti meg és biztosítja számukra az egyenlő esélyű hozzáférést.

A megnyitón Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár méltatta a kormány intézkedéseit a fogyatékossággal élő emberek munkaerő-piaci integrációja érdekében tett lépései kapcsán, majd kiemelte a Fogyatékosügyi Központ létrejöttének jelentőségét és megköszönte dr. Scheuer Gyula kancellár úttörő lépéseit a központ létrehozásában. Kiemelte, hogy mindezt az ELTE saját forrásaiból teremtette meg. Bizakodásának adott hangot, hogy a Fogyatékosügyi Központ híre hólabdaszerűen fog terjedni más felsőoktatási intézmények között és sok sikert kívánt a további munkához.

Dr. Lovászy László, az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény végrehajtását felügyelő bizottságának tagja Brüsszelből küldött videóüzenetében reményét fejezte ki aziránt, hogy az új központ révén a fogyatékossággal élő hallgatók gyors, naprakész és valós segítséget kapnak majd, így egyenlő feltételekkel teljesíthetik tanulmányaikat és a társadalom sikeres tagjaivá válnak majd. „A Fogyatékosügyi Központ, mint kezdeményezés nem csak rendkívül hasznos, hanem időszerű is, hiszen egyaránt szól az információs társadalomhoz való gyakorlati alkalmazkodásról és a valós segítségnyújtásról. Tizenhét évvel a magyar fogyatékosügyi törvény és tíz évvel a fogyatékos személyek jogaival foglalkozó ENSZ egyezmény életbe lépése után a gyakorlati lépésekről kell, hogy szóljon az élet. Nem elegendőek a deklarációk és a jogi szabályok kialakítása.”

„Célunk az egyetemen tanuló, fogyatékossággal élő hallgatók egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása, mind a tanulmányokban, mind a szolgáltatásokban – mondta Kovács Krisztina, az ELTE Fogyatékosügyi Központ vezetője Egyenlő esélyekkel, egyenlő hozzáféréssel című előadásában. A Központ szoros kapcsolatot ápol a hallgatói önkormányzattal, a karok oktatóival, az egyetemi és kari könyvtárakkal, az esélyegyenlőségi bizottsággal, az életvezetési tanácsadóval, a Kancellárián belül működő Beruházási és Üzemeltetési Igazgatósággal, az ELTE Karrierközpontjával, a kollégiumokkal, valamint a sportközponttal.

A központ által a hallgatók számára nyújtott, egyénre szabott szolgáltatásokat részletesebben Matolcsi Rita, a központ gyógypedagógus munkatársa ismertette: „az autizmus spektrum zavarban érintett hallgatók számára elsősorban a mindennapi életük tervezését és szervezését segítő stratégiákat, módszereket tanítunk, tervezési és szervezési módszertani segítséget nyújtunk, papír alapú és IKT eszközökkel egyaránt. Ezen kívül egyéni és csoportos szociális-kommunikációs készségfejlesztést végzünk, segítjük a tájékozódást, az információ-feldolgozást és a kommunikációt az egyetemi élet során.

A pszichés fejlődési zavarban érintett hallgatók számára a tanulási zavarokból, és a specifikus írás-olvasási-számolási nehézségekből fakadó eltérő tanulási stílushoz igazodó szoftvereket, segédeszközöket biztosítunk. Emellett egyéni és kiscsoportos tanulás-módszertani felkészítést, tanácsadást és tréninget szervezünk.

Látássérült hallgatók számára igény esetén útvonalakat tanítunk, hangostérképet, útvonalleírást készítünk. Adaptáljuk a szükséges tananyagokat, digitalizáljuk a tankönyveket, illetve a tananyagok vizuális elemeit különböző módszerekkel tesszük hozzáférhetővé.

Mozgássérült hallgatók számára segítünk az akadálymentes útvonalak megtanulásában. Amennyiben szükséges, személyi segítőt, jegyzetelőt biztosítunk számukra.

Hallássérült hallgatóinknak jegyzeteléssel, tananyagrészek adaptálásával, átdolgozásával segítünk. Igény esetén jeltolmácsot, személyi segítőt biztosítunk.”

Rozemberczki Zoltán, a Fogyatékosügyi Központ informatikusa előadásában ismertette, hogy milyen hardverek és szoftverek segítik a fogyatékos hallgatók akadálymentes információhoz jutását. A feladatai közé sorolta a Neptun, a Webmail, az „R” statisztikai program és egyéb szoftverek képernyőolvasóval történő használatának leírását és ezek tanítását egyéni szükségletek szerint.

Két fogyatékossággal élő hallgató előadásából ismerhette meg a közönség azokat a nehézségeket, melyekkel nap mint nap meg kell küzdeniük az érintett fiataloknak, de azt is, hogy a Központ milyen segítségek, támogatások nyújtásával biztosítja számukra a tanulmányaik sikeres elvégzését.

Krizbai Teca PPK hallgató zongora-ének előadását követően Dr. Scheuer Gyula kancellár jelképesen átadta Kovács Krisztinának a Fogyatékügyi Központ kulcsait.